Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaupan vapaa aukiolo tuo lisätuloja, ei työpaikkoja

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Kainuun Sanomat kirjoittaa eduskunnan äänestyslukujen 145–31 osoittavan, kuinka laaja kannatus vähittäiskauppojen sekä parturi- ja kampaamoliikkeiden aukiolon vapauttamisella on poliitikkojen ja puolueiden keskuudessa.

”Käsillä on jälleen esimerkki siitä, millaisia jäykkyyksiä elinkeinoelämään suomalainen ay-järjestelmä on luonut. Vapauttamisen esteenä on ollut nimenomaan Palvelualojen ammattiliitto Pam, joka nyt edellyttää lisätyötuntien osoittamista kauppojen nykyiselle henkilöstölle.”

”Aukiolon avaaminen jatkaa osa-aikaisten työaikaa, mutta avaa epäilemättä myös osa-aikatyösuhteita, joille on myös kysyntää. Kaupan työtunnit lisääntyvät joka tapauksessa.”

”Jos vapaampaan aukioloon voidaan todella siirtyä ilman hintojen korotuksia, olisi se melkoinen saavutus. Toisaalta se on asiakkaan kannalta välttämätöntä. Suomen Pankin tuoreen talouskatsauksen mukaan vähittäiskaupan hinnat ovat nyt Suomessa euroalueen kalleimmat.”

Ilkan mukaan aukiolojen vapautumiselta odotetaan mahdollisuuksia eikä uhkia.

”Nykyisten poikkeuksista koostuvien aukiolosäännösten tilalle saadaan selkeä ja yksiselitteinen laki. Kuluttaja saa lisää ostosaikaa. Aukiolotuntien kasvu antanee sysäyksen lisätyövoiman palkkaamiseen.”

”Uudistus antaa perinteiselle kaupalle yhden valtin kiristyvään kilpailuun verkkokaupan kanssa. Kuluttaja ei ole pakotettu asioimaan verkossa, sillä kivijalkakauppaan pääsee jatkossa jokaisena päivänä ja paikoin jopa kellon ympäri.”

”Kaupan alan liitossa korostetaan uudistuksen mahdollisesti mukanaan tuomia lisätyöpaikkoja. Taantumassa niitä saataneen kuitenkin vielä odotella. Todennäköisempää on, että aukiolojen pidentyminen tarjoaa lisätienestiä opiskelijoille ja muille epäsäännöllisistä tuntitöistä kiinnostuneille.”

”Kun kauppiaiden toiveita ja kuluttajien tarpeita täsmätään toisiinsa sopiviksi, paikallisia sopimisia tarvittaneen aiempaa enemmän ja ehkä suunniteltua aikaisemmin.”

Ilta-Sanomat pohtii, kuinka pahasti hallituksen suunnittelemat leikkaukset heikentävät suomalaisten ostovoimaa.

”Asia on kinkkinen, sillä viennin tökkiessä reservissä ei ole yksityisen kulutuksen lisäksi juuri muuta.”

”Budjettileikkaukset eivät kuitenkaan ole erityisen suuria, jos niitä verrataan Paavo Lipposen (sd) ensimmäisen hallituksen (1995–1999) toteuttamiin. Keväällä 1995 pelin henki oli, että kaikki muu leikataan paitsi kokoomuksen silloisen puoluesihteerin Maija Perhon silmäripset.”

”Lipposella ja Juha Sipilällä on eroja. Yksi niistä on se, että Lipponen vei hallituksensa päätökset murahdellen ja sivuilleen vilkuilematta läpi. Sipilällä on tavoitteita, mutta epälipposmaisen hatara käsitys niiden toteuttamisen tavasta.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat