Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sdp odottaa vaaleja kuin lapsi joulua

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Marras–joulukuun vaihteessa tapahtui se, mitä konkaripoliitikot uumoilivat tapahtuvaksi viimeistään ensi keväänä: Sdp ohitti kannatuslukemissa keskustan ja nousi suosituimmaksi puolueeksi.

Virhemarginaaliin suhteutettuna Sdp:n etumatka keskustaan on niin mitätön, että käytännössä puolueet ovat tasoissa. Mutta puolueille sijoituskin on tärkeä: jos menee hyvin, puolueaktiivien mieliala nousee.

Demarit eivät pääse kehumaan, että kannatuksen kasvu olisi taitavan oppositiopolitiikan ansiota. Sdp:n kannatus kasvaa, koska äänestäjät ovat pettyneet porvarihallituksen toimintaan.

Erityisen tyytymättömiä on oltu perussuomalaisten aikaansaannoksiin hallituksessa. Meno Suomessa ja maailmalla on pysynyt entisellään tai mennyt jopa aina vain huonompaan suuntaan, eivätkä perussuomalaiset näytä mahtavan asialle mitään. Turvapaikanhakijoita tulee jatkuvasti lisää, ja hallitus kurittaa – kaikkien muiden ohella – myös vähäosaisimpia budjettileikkauksillaan. Perussuomalaisia äänestäneet tuntuvat joko palaavan kannattamaan demareita tai hylkäävän puolueet täysin.

Juha Sipilän (kesk) hallitus saa nyt kärsiä siitä, mistä aiemmatkin huonojen talousaikojen hallitukset. Kun äänestäjien oma talous on epävarma ja hallituskin vain kurittaa, suosio putoaa väistämättä.

Demareilla oli kyllä olemassa suunnitelma, miten kannatus saadaan takaisin kestävälle pohjalle. Tähtäin ei kuitenkaan ollut vielä tässä talvessa.

Sdp:n kannalta ongelmallista on, että kannatuspiikki tuli oikeastaan liian varhain. Eduskuntavaaleihin on vielä kolme vuotta ja väliaikamittaukseen eli kuntavaaleihin vielä runsas vuosi.

Minkä tahansa puolueen kannalta tilanne on otollisin, jos kannatus lähtee kasvamaan alle vuosi ennen vaaleja. Silloin nousujohteinen ura ruokkii itse itseään. Politiikan tutkimuksessa ilmiötä kutsutaan voittajan vankkureihin hyppäämiseksi.

Tavallisesti puolue muuttuu varovaiseksi, kun kannatus on huipussaan: kun ei tee mitään, ei tee virheitäkään. Näin menetteli Sipilän johtama keskusta viime kevään vaalien alla. Nyt vaaleihin on sen verran pitkä aika, että aivan tekemättömäksi Sdp:n ei vielä kannata heittäytyä. Ennenaikaisten vaalien varaankaan ei oikein kannata laskea.

Hallitusyhteistyölle kannatuslukemat saattavat asettaa haasteita. Erityisesti perussuomalaisilla voi olla paineita perua lisää päätöksiä tai lykätä uusien ikävien päätösten tekemistä. Valtiovarainministeripuolue kokoomus taas halunnee julkisen talouden raiteilleen tavoitellussa aikataulussa. Osa perussuomalaisista oireilee, kun hallitus ei tee riittävästi perussuomalaisten näköistä politiikkaa. Monella perussuomalaisella on tinkimättömän jyrkät mielipiteet. Kompromissien tekeminen erityisesti kokoomuksen kanssa voi tuntua sietämättömältä.

Sipilän hallitus haluaa tehdä ikävät päätökset etupainotteisesti. Aikaa on jo hukattu riittävästi, kuuluu perustelu. Toinen syy saattaa olla se, että taloudella on pieni mahdollisuus piristymiseen vaalikauden lopulla. Samoin ikävät päätökset ovat ehtineet olla voimassa. Hallituspuolueiden edustajien toiveissa on, että äänestäjät olisivat jo tottuneet niihin.

Nykyhallituksen suosio lähivuosina riippuu paljon siitä, lähteekö talous euroalueella ja Suomessa kasvuun ja ehtiikö se näkyä myös työllisyydessä ennen seuraavia vaaleja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat