Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ohjauskoron nosto oli psykologiaa ja viestintää

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Yhdysvaltain keskuspankin Fedin keskiviikkona tekemä ohjauskoron nosto on suurta symboliikkaa. 0,25 prosenttiyksikön korotuksen suora vaikutus reaalitalouteen on lyhyellä aikavälillä mitätön. Ratkaisua pitääkin lukea viestinnällisenä ja psykologisena tekona.

Nostaessaan ohjauskorkoa ensimmäisen kerran vuoden 2006 jälkeen keskuspankki tuli kertoneeksi, että Yhdysvallat siirtyy uuteen aikaan: taantuma jää taakse, edessä on vakaa talouskasvu, ja nollakorkojen maailmaan turtuneiden pitäisi alkaa heräillä.

Ennakointi voi hyvinkin toteutua. Talouden vahvistumisesta on todisteita. Yhdysvaltojen työttömyys on laskenut reaalisille alarajoilleen. Uusia työpaikkoja on syntynyt kiitettävästi. Bruttokansantuote on kasvanut jo pitempään.

Kaikki todisteet eivät kuitenkaan ole samansuuntaisia. Palkkasumman kasvu on ollut kituliasta, kasvu voi vielä olla arkaa ulkoa tuleville iskuille, eikä inflaatio ole kiihtynyt lähellekään toivetasoa. Koron noston lykkääminenkin olisi siis ollut mahdollinen ratkaisu.

Yksi syy siihen, että nosto kuitenkin tehtiin nyt, oli se, että markkinoille oli tullut kovin yksimielinen odotus korkojen suunnasta – ja taisipa Fedkin vahvistaa tätä odotusta etukäteen. Toinen syy oli se, että Fed alkoi hiljakseen ja ajoissa päästää ilmaa kuplasta, jota halvan rahan aika on ehtinyt luoda talouteen.

Fed liikuttelee joka tapauksessa isoja paloja maailmantalouden palapelissä. Koron nosto – tai ennusteiden mukaan tämän jälkeen jatkuvat koron nostot – tulevat kallistamaan dollaria.

Kun Eurooppa taapertaa yhä taantumassa ja Euroopan keskuspankki pumppaa apua markkinoille, euro halpenee suhteessa dollariin, mikä voi tukea halvan energian rinnalla Euroopan vientiä. Kehittyviin talouksiin virrannut raha ottaa suunnakseen Yhdysvallat. Muutos voi viedä näitä maita ahdinkoon.

Jos Fed oli sittenkin liian aikaisin liikkeellä ja esimerkiksi Kiinan taloudesta tulee iso ja Yhdysvaltoihin saakka vaikuttava takaisku, koron suunta voi muuttua. Silloin Fed tulisi viestineeksi, että sillä ei ole homma ihan hallussa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat