Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mugaben perintö on surkea

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Suurilla katastrofeilla on yleensä monta selitystä. Se on tilanne myös Zimbabwessa.

Ajautumisesta Afrikan vauraimmasta valtiosta syvälle kurjuuteen syytetään brittien siirtomaahallintoa ja itsenäisyyden ensimmäisen 15 vuoden valkoista vähemmistövaltaa. Eniten syytetään kuitenkin Robert Mugabea, joka on ollut Zimbabwen johdossa ällistyttävät 35 vuotta – siitä lähtien, kun maa siirtyi enemmistövaltaan vuonna 1980.

Mugaben suosio on perustunut tuhansien valkoisten maanomistajien karkotuksiin. Maailmanpankin lukujen mukaan hänen alaisuudessaan myös Zimbabwen bruttokansantuote on romahtanut jyrkemmin kuin missään muussa maassa rauhan aikana. Välillä talous kasvoi, mutta nyt se on taas hyytynyt.

Mugabe, 91, ei ole luovuttamassa. Hallitseva Zanu-PF puolue vahvisti viime viikonvaihteessa Mugaben ehdokkaakseen presidentinvaaleissa vuonna 2018. Mugabe olisi presidentti noin satavuotiaaksi.

Todellisuudessa kyse ei ole jatkokaudesta vaan valmistautumisesta valtataisteluun sekä Zimbabwen sisällä että sen ulkopuolella. Mugaben terveys on heikentynyt nopeasti. Edessä on kamppailu Mugaben surkeasta perinnöstä ja Zimbabwen runsaista luonnonvaroista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat