Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miksi naapurikauppiaalla on viinihylly?

Pääkirjoitus
 
Kalle Silfverberg Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien kaupunkitoimituksen esimies.

Vapaa kauppa villitsi kansan viikon alussa. Eduskunta poisti aukioloaikojen rajoitukset, ja S-ryhmä ilmoitti heti pitävänsä liikkeidensä ovet auki entistä pidempään.

Eilen torstaina toinen ruokakauppoihin vaikuttava asia toisaalta mutkistui entisestään. Eräs Helsingin Taka-Töölössä sijaitseva K-market nimittäin avasi viini- ja viinaosaston.

No, teknisesti kyse oli siitä, että Alkon ensimmäinen kivijalkakaupan kylkeen suunniteltu minimyymälä aloitti toimintansa, mutta asiakkaan näkökulmasta viinin sai poimittua mukaansa yhtä helposti kuin viinirypäleetkin.

Viiniä myyvän marketin lähikortteleissa on muun muassa pari Alepaa, Siwa, Valintatalo ja M-ryhmän kauppa. Niissä varmasti tunnetaan tutkimukset, joiden mukaan Alko parantaa viereisen ruokakaupan myyntiä 8–15 prosentilla.

Jos joku naapurikauppojen vetäjistä haluaisi tietää, miksi kaverilla on viinihylly mutta hänellä ei, hyvän vastauksen antaminen ei olisi helppoa.

Asiasta vastaavan kilpailuvirkamiehen sanoin: ”Lopulta joku aina jää ilman.”

Ennen oli tavallaan oikeudenmukaista, että Alkot olivat erillään, jopa piilossa sivukaduilla. Sitten monopoli ryhtyi hakemaan parhaita mahdollisia liikepaikkoja kahden ison ketjun kupeesta. Tästä tuli ongelma, jonka ratkaisemisesta Suomi raportoi pari vuotta sitten EU:lle.

Viime vuosina Alko on lähtenyt Lidlin ja Siwan kumppaniksi ja toisaalta jättänyt avaamatta jo suunniteltuja liikkeitä itsestäänselvinä pidetyille paikoille, kuten Helsingin Postitalon supermarketin viereen. Taka-Töölön mini-Alko on jatkoa tälle monipuolistamiselle.

Kannatti Alkon monopolia tai ei, nykyjärjestelmä saattaa ajautua kohti umpikujaa. Kun Alko yrittää olla tasapuolisempi ja hakee uusia tapoja perustaa myymälöitä monenlaisten kauppojen yhteyteen, viiniä ja viinaa on helpompi ostaa.

Virkamieskielellä alkoholin saatavuus kasvaa.

Mutta juuri saatavuuden rajoittaminen kansanterveydellistä syistä on se perustelu, jonka takia EU sallii Suomelle monopolin. Mihin tarvitaan Alkon yksinoikeutta, jos juomia myydään yhä useammassa paikassa, saattaa Bryssel udella.

Kansallisen järjestelmän tilanteelle on kansallinen sananlasku: suo siellä, vetelä täällä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat