Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puolasta on tullut arvaamaton EU:ssa

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Vuoden viimeisessä huippukokouksessaan torstaina ja perjantaina EU-maiden johtajat hakivat yhteistä kantaa toimiin pakolaiskriisissä ja neuvotteluihin Britannian vaatimista jäsenyysehtojen muutoksista. Kokouksen loppupäätelmissä korostettiin tarvetta toteuttaa aiempia päätöksiä ja otettiin askeleita eteenpäin uusissa hankkeissa, mutta ei tehty uusia päätöksiä.

Tulosta voi pitää EU-huippukokousten mittarilla normaalina.

EU:n yhteisen rajavalvontajoukon luominen sai lopulta yksimielisen tuen, mutta käytännön yksityiskohdista – kuten toimivaltuuksista – luvataan päätöksiä puolen vuoden kuluessa, joka on EU:ssa lyhyt aika. Britannian vaatimuksista pitäisi kokouksen mukaan sopia jo parissa kuukaudessa.

Tällä kertaa kokousta edelsi kuitenkin aiempaa suurempi epävarmuus.

Puolassa on lokakuun vaalien jälkeen noussut valtaan jyrkästi kansallismielinen hallitus, joka on harannut voimakkaasti vastaan juuri niissä asioissa, joissa EU:n pitäisi nyt edetä yhdessä. Poikkeuksen muodostaa päätös jatkaa Venäjään kohdistuvia pakotteita puolella vuodella. Sitä Puolan uusi hallitus kannattaa vähintään yhtä voimakkaasti kuin keskustalainen edeltäjänsä.

Nationalismin kasvu ei ole EU:ssa Puolaan rajoittuva ilmiö. Se on voimistunut myös niin Pohjoismaissa kuin Ranskassakin. Puolassa konservatiivinen, vahvasti katoliseen kirkkoon sitoutunut ja kansallismielinen Laki ja oikeus -puolue (PiS) kuitenkin hallitsee parlamenttienemmistön turvin ja voitti alkuvuodesta myös presidentinvaalit.

Jo ennen Puolan vallanvaihdosta EU:n sisällä vaikutti itäisen Keski-Euroopan maiden kansallismielinen ryhmä, johon kuuluvat Slovakia, Tšekki ja Unkari. Mukaantulollaan Puola lisää jo suuren kokonsa vuoksi huomattavasti kansallismielisen ryhmän painoarvoa.

Neljän maan ryhmä ei ole yhtenäinen. Unkarissa pääministeri Viktor Orbánin johtama oikeistohallitus ei esimerkiksi ole kannattanut Venäjän vastaisten pakotteiden jatkamista.

Selkeimmin maita yhdistää ehdoton vaatimus niiden omien kansalaisten vapaasta liikkumisesta ja eduista EU:n sisällä. Samalla ne vastustavat yhtä tiukasti vastuunjakoa EU-alueelle tulleiden turvapaikanhakijoiden vastaanottamisessa.

Huippukokouksessa nelikon asemaa helpotti se, että muutkin EU-maat vastustivat Britannian vaatimaa neljän vuoden sosiaaliturvan karenssiaikaa EU:n sisäisille maahanmuuttajille. Useat maat vastustivat myös komission itselleen vaatimaa päätösvaltaa EU:lle perustettavan rajavartiojoukon operaatioista.

Päätökset sekä sopimuksesta Britannian kanssa että pakolaiskriisin hallitsemisesta ovat kuitenkin vielä edessä. Erityisesti turvapaikka-asioissa on näkyvissä suuria vaikeuksia Puolan kanssa.

PiS-puolueen johtaja Jaroslav Kaczynski on asettunut vastustamaan voimakkaasti edellisen hallituksen päätöstä ottaa Puolaan 7 000 turvapaikanhakijaa osana EU:n vastuunjakoa. Hän on kuvaillut muslimipakolaisia taudinkantajiksi.

Kaczynskin kausi Puolan pääministerinä 2006–2007 päättyi sekasortoisissa tunnelmissa. Nyt hän hallitsee kulissien takaa, mutta uhkakuvana on taas suuri sekaannus.

Kaczynski on leimannut vastustajansa geneettisesti epäisänmaallisiksi, joka on Puolassa ollut aiemmin peitekieltä juutalaiselle syntyperälle. Politiikkaa hallitsee kiista uuden hallituksen yrityksestä nimittää viisi uutta tuomaria perustuslakituomioistuimeen. Puolan suhteet naapurimaahan Saksaan ovat jälleen heikentyneet.

Kurssin korjaaminen olisi tärkeää sekä Puolalle että muulle Euroopalle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat