Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Arvonlisäveron korotus palasi työkalupakkiin

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Tällä viikolla hallituspuolueiden edustajat virittivät yllättäen keskustelua arvonlisäveron korottamisesta osana fiskaalista devalvaatiota.

Maanantaina budjettikäsittelyn perussuomalaisten ryhmäpuheenvuorossa kansanedustaja Ville Vähämäki esitti ”alustavalla tasolla”, että työnantajien sivukuluja laskettaisiin ja vastaavasti nostettaisiin arvonlisäveroa.

Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) totesi torstaina Lännen Median haastattelussa, että arvonlisäveron korottaminen on edelleen vaihtoehto, jota hallitus pohtii. Keskustan varapuheenjohtaja Annika Saarikko puolestaan totesi perjantaina HSTV:n haastattelussa, että alvin nosto ei käy keskustalle, koska se rokottaisi eniten pienituloisia.

Hallituksen kommentit eivät vaikuta kovin koordinoidulta. Etenkin kun hallitus on kertonut etenevänsä niin sanottujen pakkolakien kanssa sen jälkeen, kun työmarkkinaosapuolet eivät päässeet sopuun yhteiskuntasopimuksesta.

Pakkolakien lausuntokierroksella moni taloustutkimuslaitos esitti huolensa siitä, että arviot pakkolakien työllisyysvaikutuksista eivät ole realistisia ja ne voivat aiheuttaa epävakautta työmarkkinoilla. Tulehtuneessa työmarkkinatilanteessa on vaikea saada sopua paikallisesta sopimisesta tai sopia maltillisista palkkaratkaisuista ensi syksynä.

Taloustutkijat esittivät, että pakkolakeja parempi vaihtoehto olisi yritysten sivukulujen laskun ja alvin noston kautta tehty fiskaalinen devalvaatio. Se parantaisi yritysten kilpailukykyä myös nopeammin kuin pakkolait.

Valtiovarainministeriön kansliapäällikkö Martti Hetemäki kritisoi perjantaina Kauppalehdessä tutkimuslaitosten näkemyksiä ”hämmästyttävän kevyiksi”. Hetemäki ihmetteli, että taloustutkijat olivat valmiita rahoittamaan yksikkötyökustannusten alentamisen arvonlisäveron nostolla – joka lisäisi palkkapaineita sekä vähentäisi kotimaista kysyntää ja talouskasvua.

Hallitus ilmeisesti pitää alvin korotusta varavaihtoehtona, jos pakkolait kaatuvat perustuslaillisiin ongelmiin. Kaikkein järkevintä olisi, että työmarkkinajärjestöt palaisivat neuvottelupöytään ja saisivat sovittua kilpailukyvyn parantamisesta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat