Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oletko vainoharhainen varmuuden vuoksi -tyyppi? Näin meitä yritetään rahastaa

Pääkirjoitus
 
Ari Kinnari Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n kuvasta ja designista vastaava toimituspäällikkö.

Kuulutko niihin ihmisiin, jotka kastuvat, kun sateenvarjo jää kotiin? Jämähtääkö lyhinkin kassajono edessäsi? Jääkö pitkään odotettu loma haaveeksi, kun lapsi sairastuu matkan aattona? Loppuuko kuha lounaslistalta juuri ennen tilaustasi? Saatat olla vainoharhaisuuteen taipuvainen varmuuden vuoksi -tyyppi. Ja meitä varautujia yritetään rahastaa.

Ostin perheelle lennot ensi kesäksi. Tavalliseen tapaan halvahko lähtöhinta kasvoi nettivarauksen edetessä. Lopulta tarjolle tuli vielä peruutusturva: 12 euroa varaukselta. Nelihenkiseltä perheeltä jo kelpo summa.

Hankin kannettavan tietokoneen. Kauppa tarjosi kahden vuoden tuoteturvaa 85 eurolla. Kolmen vuoden turva olisi maksanut pitkälti yli satasen. Ovatko laitteet nykyään niin huonoja, että ne rikkoutuvat välittömästi takuun umpeutumisen jälkeen, vai mistä on kyse?

Kun hain asuntolainaa, pankit tuputtivat lainaturvaa, kiinteää korkoa tai korkokattoa. Maksukyvyttömyyden varalle tuleva lainaturva kustantaisi noin satasen kuussa. Varautujalle houkuttelevaa, mutta kymmenessä vuodessa kertyvällä 12 000 eurolla lyhentäisi lainaakin hyvin.

Kun lapsi oli aikanaan tuloillaan, vakuutusyhtiö tarjosi sairauskuluvakuutusta: korvatulehduksen iskiessä suoraan vain yksityiselle ilman jonotusta. Hintakin vain muutamia satasia vuodessa. Niistä tosin kasvaa 15 vuodessa jo kolme tonnia lasta kohden. Lisäksi omavastuu iskee aina uudestaan.

Tuore Moottori-lehti kertoo autoilijasta, joka otti ajoneuvoonsa huolenpitosopimuksen. Ensimmäiset kolme vuotta maksoivat 39 euroa kuukaudessa ja toiset kolme enemmän. Kaikkiaan sopimus maksoi yli 3 500 euroa. Toistaiseksi vain ajovalon polttimo on hajonnut ja lasinpyyhkijät kuluneet vaihtokuntoon.

Varmuuden vuoksi -tyyppi pelkää, että ottamatta jäävän lisäturvan kanssa käy kuin kotiin unohtuneen sateenvarjon tapauksessa – Murphyn laki iskee. Mielenrauhalla on hintansa. Kannattaa silti tarkistaa, mitä jo olemassa olevat vakuutukset kattavat, ettei maksa turhasta. Takuukin korvaa monta vikaa, ja kuluttajansuojalaki vastaa minimiturvasta.

Olen myös lotonnut monen muun varautujan lailla varmuuden vuoksi jo 30 vuotta. Rahaa on tähän mennessä palanut yli 15 000 euroa. Vähemmän on tullut takaisin. Niillä rahoilla olisi putkittanut useita korvia ja vaihtanut aika monta jarrupalaa autoon.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat