Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yrityskohtainen sopiminen on Suomen etu

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Tilastot osoittavat, että Suomi on vuodesta 2005 alkaen jäänyt muista euromaista jälkeen yksikkökustannuksina mitaten noin 19 prosenttia. Toisin sanoen saman työsuoritteen hinta on nyt Suomessa 19 prosenttia kalliimpi kuin keskimääräisessä euromaassa.

Yritykset ovat lähtökohtaisesti hyvin erilaisessa tilanteessa. Aina on niitä, jotka pärjäävät hyvin kaikissa olosuhteissa. Näille yrityksille Suomen kustannuskilpailukyky ei ole tärkeimpien menestystä ohjaavien tekijöiden joukossa.

Kaikki yritykset eivät kuitenkaan ole myönteisiä poikkeustapauksia – kuten eivät kaikki suomalaiset keihäänheittäjätkään ole Tero Pitkämäkiä.

Jokaista Pitkämäkeä kohden on kymmenittäin tuntemattomia heittäjiä, jotka eivät menesty maailmalla. He eivät menesty, vaikka sivusta viisastelijat kuinka kertoisivat ongelman ratkeavan, kunhan he vain heittävät pidemmälle. Ikävä kyllä keihäs tai yritys ei lennä pelkällä tahdonvoimalla.

Kotimarkkinayhtiöt ovat usein suurelta osin suojassa voimakkaimmilta globaalin kilpailun vaikutuksilta. Onneksi Suomessa on kasvava joukko yrityksiä, jotka pyrkivät menestymään myös Suomen ulkopuolella.

Vaikka kustannustaso Suomessa laskisi pääministeri Juha Sipilän (kesk) tavoittelemat 15 prosenttia, menestyvimpien yritysten kilpailukykytilanne ei erityisesti muuttuisi.

Sen sijaan kustannustason lasku vaikuttaisi voimakkaammin yrityksiin, joiden tulos pyörii nyt nollan tuntumassa. Nämä yritykset ovat jo joutuneet leikkaamaan investointeja ja lykkäämään uusia rekrytointeja. Kustannustason muutos mahdollistaisi uuden kasvun ja investoinnit tulevaisuuteen. Se saattaisi myös pysäyttää tai ainakin hidastaa työpaikkojen valumista Suomesta halvempiin maihin.

Suurin vaikutus kustannusten laskulla olisi tappiollisiin yrityksiin. Monen yrityksen kohdalla kysymys on ajoituksesta, kiitoradan pituudesta: mahdollisuudesta kasvattaa volyymit yli kriittisen rajan tai kyvystä jatkaa tuotekehitystä, kunnes tuote täyttää asiakkaiden tarpeet. Kustannusten pieneneminen antaisi lisää aikaa saavuttaa tarvittava kilpailukyky.

Kustannustason aleneminen 15 prosenttia tarkoittaa yrityksen näkökulmasta samaa kuin se, että aiemmin sadan metrin kaariin yltäneet keihäänheittäjät heittäisivät yhtäkkiä 85 metrin heittoja. Kilpaileminen muuttuu paljon helpommaksi: kansallisen tason keihäsmies alkaisikin pärjätä koko maailman mittakaavassa.

On siis naiivia väittää, ettei kustannustasolla olisi merkitystä.

Nokia juhlii tänä vuonna 150-vuotispäiväänsä. Nokian taru on monta kertaa ollut lähellä loppua, mutta aina on selvitty. Tärkeimpiä oppejani Nokia-myllerryksissä on ollut luottamuksen merkitys. Olen pyrkinyt kaikissa käänteissä maksimoimaan luottamuksen. Kriisiyhtiötä ei voi pelastaa ilman muiden apua, eikä apua saa ilman luottamusta.

Suomi on kriisissä, mutta samaan aikaan meillä vallitsee luottamusvaje. Faktapohjaista, analyyttistä keskustelua ei synny, vaan eri osapuolet valahtavat omiin poteroihinsa heti vastoinkäymisen kohdatessaan.

Luotan lähtökohtaisesti enemmän toimenpiteisiin, joissa myös ehdottaja kärsii – sen sijaan, että taakan kantaisi joku toinen. Elinkeinoelämän keskusliiton ilmoitus luopua keskitetyistä työmarkkinaneuvotteluista tarkoittaa vääjäämättä EK:n vaikutusvallan laskua. Milloin joku toinen työmarkkinaosapuoli on päättänyt toimista, joilla sen oma vaikutusvalta pienenee?

EK:n alaiset liitot ottavat nyt neuvottelutaakan kantaakseen matkalla kohti yrityskohtaista sopimista.

Miksi yrityskohtaisuus on niin tärkeää? Pitkämäkikin harjoittelee eri tavoin kuin maakuntatason juniori. Miten kävisi Suomen urheilun, jos harjoitusohjelmat päätettäisiin keskitetysti muutamaksi vuodeksi kerrallaan kaikkia lajeja sitovasti? Harjoitusohjelmia ei päätetä edes lajikohtaisesti, koska aloittelija ja Tero Pitkämäki eivät voi harjoitella saman ohjelman mukaisesti.

En väitä, että urheilun ja yritystoiminnan voisi suoraan rinnastaa. Urheilijan yksilöllisten tarpeiden huomioon ottaminen on kuitenkin aivan yhtä järkevää kuin yritysten yksilöllisten tarpeiden huomioiminen. Yrityskohtainen sopiminen olisi Suomen ja suomalaisten etu.

Risto Siilasmaa

Kirjoittaja on F-Securen ja Nokian hallitusten puheenjohtaja. Vuodenvaihteessa hän aloittaa myös Teknologiateollisuus ry:n hallituksen puheenjohtajana.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat