Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Fedin korkopäätös ei ehkä lopetakaan poikkeusaikaa

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Turun Sanomat toteaa, että Yhdysvaltain keskuspankin Fedin päätös ohjauskoron nostamisesta merkitsi markkinoilla kauan odotettua käännettä parempaan.

”Toistaiseksi päätöksen käytännön vaikutukset ovat marginaalisia, mutta signaalin myönteistä merkitystä ei pidä vähätellä.”

”Markkinat ehtivät jo muutamaan kertaan tänä vuonna odottaa, että Fed nostaisi korkoa, kun merkit viittasivat talouden kohentumiseen. Keskuspankki oli kuitenkin maltillinen eikä nähnyt ylikuumenemisen peikkoa vielä ihan nurkan takana.”

”Nyt koron nostaminen oli oikeastaan ainoa vaihtoehto. Keskuspankki oli vihjannut asiasta painokkaasti, ja markkinat olivat pitkälti jo etukäteen reagoineet ratkaisuun.”

”Fed antoi ymmärtää, että korko nousee vastakin asteittain. Tämä merkitsee toisaalta sitä, ettei suuria korotuksia ole odotettavissa. Keskuspankki ei siis arvioi Yhdysvaltain talouden vahvistuvan millään rytinällä.”

”Suomen viennille dollarin kallistuminen on hyödyksi. Ikävä kyllä se korvaa vain osittain idänviennin krooniselta vaikuttavan heikkenemisen.”

”Melkoista epävarmuutta ylläpitää Kiinan tilanne. – – Maa on häiriköinyt maailmanmarkkinoilla pitkään pitämällä valuuttansa keinotekoisesti heikkona.”

Pohjalainen kirjoittaa, että Yhdysvalloissa usko talouskasvun mahdollisuuteen alkaa vahvistua.

”Koko nollakorkojen kauden ajan epävarmuus talouden suunnasta on ollut suurta. Koronnoston merkittävin viesti onkin se, että luottamus on palannut ja mennään kohti normaalitilaa.”

”Korkojen nousun pitäisi painaa pörssikursseja alas. Toisaalta taas taloudellisen kasvun näkymien pitäisi rohkaista kursseja ylöspäin, koska mitään selvää kuplaa hinnoissa ei tällä haavaa ole.”

”Nollakorkojen tilanne on ollut poikkeuksellinen, joten myös nuo lainalaisuudet voivat toimia jatkossa hieman odottamattomasti.”

”Normaalitilaan ja esimerkiksi kriisiä edeltäneisiin korkotasoihin on pitkä matka vielä Yhdysvalloillakin. Euroopalla taival on vielä pitempi.”

Karjalaisen mukaan euroalueen kasvu laahaa yhä Yhdysvaltojen perässä.

”Fedinkin koronnosto on tosin vain maltillisesti rahapolitiikkaa kiristävä. Korkotaso on edelleen historiallisen alhainen, ja rahapolitiikan yleislinja on yhä elvyttävä.”

Ilta-Sanomat arvioi, että taloudessa eletään yhä poikkeuksellisia aikoja.

”Aikaa voidaan pitää tavanomaisempana vasta sitten, kun rahalla on järkevä hinta, ja siihen sekä Yhdysvalloilla että Euroopalla on matkaa. Matkaan tulee mutkia, jos suhdanteet kääntyvät laskuun nousun vasta orastaessa.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat