Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Värikkäin vaihtoehto ei ole valttia Espanjassa

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Espanjan pääministeri Mariano Rajoy sai osakseen poikkeuksellisen laajaa myötätuntoa sunnuntain parlamenttivaalien alla sen jälkeen, kun 17-vuotias häirikkö oli lyönyt häntä nyrkillä naamaan. Keskiviikkona tapahtunut päällekarkaus oli vakava rikos, mutta siitä saattoi olla Rajoylle vaaleissa myös pientä hyötyä.

Syvästä talouskriisistä elpyvän Espanjan vaaleja on odotettu kiinnostuneina kautta Euroopan, koska niissä saadaan uusi ja erilainen esimerkki pitkän kriisin ja hallituksen tiukan talouspolitiikan poliittisista seurauksissa. Vaalikampanjaa on myös leimannut Katalonian aluehallituksen itsenäistymisvaatimus, josta Rajoy ei ole suostunut edes neuvottelemaan. Samalla korruptioskandaali on ravistellut hallitsevan konservatiivipuolueen PP:n korkeinta johtoa.

Kun tähän lisätään vielä se, että Rajoyn henkilökohtainen arvostus äänestäjien keskuudessa on hyvin heikko ja poliittiselle kentälle on ilmaantunut kaksi uutta nousevaa puoluetta, pitäisi hallituksella olla edessään murskaava vaalitappio. Siltä ei kuitenkaan vaikuttanut, kun viimeiset mielipidemittaukset ennen vaaleja julkistettiin viikon alussa.

Useimpien ennusteiden mukaan Rajoyn PP on voittamassa vaalit yli 25 prosentin ääniosuudella, mutta menettämässä enemmistönsä parlamentissa. Vuodesta 1982 konservatiivien kanssa vallassa vuorotelleet sosialistit ovat jäämässä noin 20 prosenttiin äänistä. Uudet puolueet, vasemmistopopulistinen Podemos ja keskustaliberaali Ciudadanos, saavat kumpikin kyselyissä 18 prosentin tuen.

Kyseessä on joka tapauksessa aikakauden muutos, koska kahden puolueen vallanjako on ainakin toistaiseksi ohi. Kriisin jäljet näkyvät kahden uuden puolueen synnyn lisäksi siinä, että noin 40 prosenttia äänestäjistä oli epävarmoja kannastaan vielä vaaliviikon alkaessa.

Jos ennusteet toteutuvat, voi päätellä, että Rajoyn värittömyys on muuttunut hänelle vahvuudeksi, varsinkin kun Espanjan talous on kääntynyt Euroopan mittapuulla nopeaan nousuun.

Toimivan hallituskoalition hintana 60-vuotias Rajoy saattaa kuitenkin joutua väistymään nuoremman johtajan tieltä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat