Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

85-vuotiaan naisen järkyttävä kirje ja turvakotien täyttyminen kertovat samaa tarinaa

Pääkirjoitus
 
Päivi Anttikoski Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n päätoimittaja.

Nainen kirjoitti näin: ”Menin ja raotin keittiönovea, sanoin että lapset jo nukkuvat, olkaa niin hyvät hiukan hiljempaa, etteivät he herää. Silloin mieheni tuli minua kohti silmät vihasta palaen, tarttui minua tukasta kiinni, riepotteli minua seinästä seinään. Heitti minut sitten makuuhuoneeseen sulkien minut sinne, otti ovenkahvan pois, etten enää päässyt katsomaan lapsiani. Itkuuni nukahdin.”

Sain kirjeen jo loppukesällä, ja olen pyöritellyt sitä mielessäni pitkin väkivaltapuheen täyttämää syksyä. Kirjeen kirjoittaja, 85-vuotias nainen, halusi kertoa kuuden vuosikymmenen takaisista tilanteista, jotka alkoholi hänen perheelleen aiheutti.

Tuona iltana mies oli tuonut korttikaverit kotiin. Seurauksena vaimolle olivat kirjavat kasvot ja vammat, joilla ei menty töihin eikä viety lapsia hoitoon. Järkyttävää oli, että hän muisti nuo kaukaiset tapahtumat ja pahoinpitelyt kuin eilispäivän. Pahat muistot eivät ole jättäneet rauhaan.

Joulun uutisissa raportoidaan aika usein näistä samoista asioista. Kynttilät syttyivät hautausmaille, maa hiljeni joulunviettoon – ja turvakodit täyttyivät.

Tosin nyt joulun alla varsinkin Helsingin turvakotien tilanne on ollut hankala ja huoneet ovat jo valmiiksi täynnä. Paikan on saanut 250 tarvitsijaa, mutta yhtä moni on jäänyt ulkopuolelle. Siksi turvakotien väki jännittää, kuinka joulunpyhistä, perinteisestä ruuhkahuipusta, suoriudutaan.

Osa turvakotien ylikuormituksesta selittyy kesäkuun lakimuutoksella, joka avasi turvakotien ovet lapsiperheiden lisäksi myös yksinäisille ihmisille. Mutta syksyn aikana naisiin kohdistuvasta väkivallasta – ja turvattomuuden ja pelon tunteista – on ylipäätään puhuttu paljon ja aiempaa avoimemmin. Se on rohkaissut monia sanomaan ääneen, millaista heidän elämänsä on. Väkivaltaa kokenut on uhri vain niin kauan kuin hän ei puhu kokemastaan. Kun hän avaa suunsa ja hakee apua, hänestä tulee selviytyjä.

Ensi- ja turvakotien liitossa on pohdittu usein, miksi perheväkivaltaa kokenut voi käydä seitsemän kertaa terveyskeskuksessa ennen kuin huomataan, mistä on kyse. Jos väkivallan jäljet olisi tunnistettu oikein jo ensimmäisellä kerralla, kuutta seuraavaa kertaa ei olisi tarvittu.

Usein kyse on tilanteen tunnistamisesta ja silmien avaamisesta, varsinkin kun kyse on lapsista. Koulutuspaikasta riippuen esimerkiksi terveydenhuollon henkilökunnan, opettajien tai poliisien opetuksessa etenkään lasten kokeman perheväkivallan tunnistaminen ei välttämättä ole läpileikkaava teema.

Apua tarjotaan ensiksi niille, jotka tarvitsevat turvaa, mutta yhtä tärkeää on hoitaa väkivallan tekijää. Myös häntä pitäisi kuunnella ilman moralisointia ja syyllistämistä.

Oli pakko soittaa Ensi- ja turvakotien liittoon ja kysyä, millaisia jouluterveisiä sieltä lähetetään. Ei ole yllätys, että siellä toivotaan koteihin malttia, niin hermojen hallinnassa kuin alkoholin käytössäkin. Täytyisi olla myös rohkeutta puhua oman perheen kanssa turvallisuudesta ja sen tärkeydestä.

Pitäisi unohtaa jouluna korkea viritystaso, joka syntyy siitä, että joulu pitää suorittaa tai olla niin kuin muut odottavat. Täytyy olla täydellistä, täytyy pukeutua, täytyy tavata sukulaisia ja juosta paikasta toiseen. Täytyy kaikkea, vaikka parasta olisi, jos saisi vain olla oma itsensä.

Kuusikymmentä vuotta sitten turvakoteja ei ollut. Kirjeen kirjoittanut nainen meni lopulta lääkäriin, koska hän uskalsi puhua vammat nähneelle naapurille, vaikka puolison reaktio pelotti. Lääkäri oli sanonut, että puhua ei tarvitse, hän kyllä näkee, mitä on tapahtunut.

Vaikka nainen kertoi lääkärille lopulta kaiken kokemansa, humalaisia pahoinpitelyitä tuli vielä monta ennen kuin nainen lopulta erosi. Hän ei kerro, auttoiko kukaan silloin väkivaltaista ex-puolisoa. Itse hän ei tehnyt alkoholin viemästä miehestä syyllistä.

”Lapseni olivat aivan liian pieniä ymmärtääkseen monia asioita, ja siksi selitin heille kaiken parhain päin, niin paljon kuin se oli mahdollista. Varjelin heitä kuulemasta isästään liian paljon kielteistä, ettei heille jäisi liian synkkää kuvaa hänestä. Jokaisella lapsella pitäisi olla hyvät vanhemmat”, nainen kirjoitti.

Jokaisella meistä pitäisi olla myös turvallinen joulu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat