Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

On taas Niebuhrin aika

Pääkirjoitus
 
Jussi Niemeläinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n toimittaja.

Joululoma on hyvä aika kaivaa taas amerikkalaisen teologin Reinhold Niebuhrin kirjat esiin.

Viimeksihän Niebuhria luettiin vuoden 2008 kesällä, kun selvisi, että Barack Obama on demokraattien presidenttiehdokas ja todennäköinen seuraava presidentti. Silloin muistettiin, että jo huhtikuussa 2007 Obama oli julistanut Niebuhrin yhdeksi suosikkifilosofikseen.

Obaman puheita tosin vähän epäiltiin, sillä silloin käynnissä oli varsinainen Niebuhr-buumi. Täysin eri mieltä olevat poliitikot vetosivat kukin pokkana Niebuhriin. Washingtonissa vitsailtiin, että Niebuhr-sitaatti alkoi olla poliitikkojen silmissä verrattavissa yhteiskuvaan laulaja Bonon kanssa. U2-yhtyeen keulahahmo kun oli luonut itsestään jonkinlaisen maailmanlaajuisen omantunnon.

Obama on kuitenkin noudattanut omaa näkemystään Niebuhrin näkemyksistä varsin uskollisesti. Siksi kannattaa huomata, että myös Hillary Clinton on kertonut Niebuhrin vaikuttaneen ajatteluunsa. Clinton on hyvin mahdollisesti Yhdysvaltain seuraava presidentti.

Elinaikanaan vaikutusvaltainen ajattelija Niebuhr (1892–1971) ehti vastustaa pitkällä urallaan julkisena keskustelijana sekä Yhdysvaltain eristäytymistä että osallistumista sotaan Vietnamissa. Siksi lähes kaikki ovat voineet vedota häneen.

Niebuhrin pääopetus oli lopulta se, että Yhdysvallat on riippuvuussuhteessa voimaansa. Maan kansallinen kertomus on yritys tehdä ero voiman rohkean ja typerän käytön välillä. Yhdysvaltojen maailmalla käyttämä voima voi auttaa tarpeelliseen muutokseen, mutta sillä voi olla myös arvaamattomia seurauksia.

”Otan häneltä tärkeän ajatuksen, että maailmassa on vakavaa pahuutta, kovuutta ja tuskaa. Ja meidän pitää olla nöyriä ja vaatimattomia uskossamme, että voitamme ne. Mutta tätä ei saa käyttää tekosyynä kyynisyydelle ja toiminnan välttämiselle”, Obama sanoi 2007.

Yksikään presidentti ei voi tietenkään seurata filosofien näkemyksiä täysin – todellisuus on liian monimutkainen. Poliitikon on lisäksi helppo luetella arvostettujen ajattelijoiden nimiä, sillä bluffista jää harvoin kiinni.

Näyttää silti, että Obaman eristäytymiseksi kutsuttu varovaisuus esimerkiksi puuttumisessa Syyrian tai Ukrainan sotaan on osin maailmankatsomuksellista. Sen ei olisi pitänyt siksi yllättää.

Pitää kai alkaa ottaa poliitikkojen puheet filosofeistaan nykyistä vakavammin. Ehkä sen jälkeen linjaa ei tarvitse arvailla yhtä paljon kuin nyt – ainakaan aina.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat