Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi ei ole yksin eläkeremontissaan

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Eduskunta hyväksyi marraskuun lopussa laajan eläkeuudistuksen, jonka seurauksena eläkeiän alaraja nousee Suomessa vähitellen nykyisestä 63 vuodesta 65 vuoteen.

Vuonna 2017 voimaan tuleva muutos koskee vuonna 1955 syntyneitä ja sitä nuorempia. Vuonna 1965 ja sen jälkeen syntyneiden eläkeikään tehdään lisäksi sidos, jonka seurauksena alin eläkeikä nousee sitä mukaa kuin elinaika pitenee. Nyt syntyvät ikäluokat voivat siten odottaa pitkää työuraa ja myöhäistä eläköitymistä.

Eläkkeiden pelisääntöihin tehtiin lukuisia muitakin muutoksia – muun muassa osa-aikaeläke lopetettiin ja eläkkeiden karttumia muutettiin.

Suomessa eläkemuutosta ei tehty niinkään eläkejärjestelmän pelastamisen näkökulmasta, sillä rahastoinnin ansiosta Suomessa on varauduttu melko hyvin alkaneeseen eläkeläisten määrän kasvuun. Työeläkerahastoissa, joita on jo alettu purkaa, on nyt noin 172 miljardia euroa.

Eläkeuudistuksen päätavoite oli julkisessa taloudessa: tarkoituksena on pidempien työurien kautta parantaa työllisyysastetta ja saada lisää verotuloja sekä vähentää työeläkemaksun korottamispaineita.

Suomi ei ole eläkeremontissaan yksin. Teollisuusmaiden järjestö OECD julkaisi joulukuun alussa laajan vertailun jäsenvaltioidensa eläkemuutoksista (Pensions at a Glance 2015). Sen perusteella Suomen kunnianhimo eläkeremontissa näyttää olevan hyvää keskitasoa.

Monessa maassa Suomen uusi vanhuuseläkeikä 65 vuotta on ollut normina jo ennestään. Muun muassa Belgia, Kanada, Irlanti ja Hollanti tavoittelevat 67 vuoden eläkeikää asteittain 2020–2030-luvuilla. Lisäksi esimerkiksi Belgiassa ja Portugalissa eläkeiän nousu sidotaan Suomen tavoin elinajanodotteeseen. Vuonna 2050 eläkeikä on vähintään 67 vuotta useissa OECD-maissa.

Varhaisia eläkereittejä pois työelämästä tukitaan: esimerkiksi Tanska aikoo nostaa varhaiseläkeiän 60 vuodesta 64 vuoteen.

Suomessa yksi varhaiseläkkeen korvaaja on uusi työuraeläke, jonka voisi saada 38 vuoden työnteon jälkeen 63-vuotiaana – mutta ehtona on rasittuneisuutta ja kuluneisuutta aiheuttanut työ. Monet OECD-maat näyttävät asettavan samantyyppisiä, entistä kireämpiä vaatimuksia varhaiseläkkeelle pääsemiselle.

Eläkejärjestelmien taloudellisen kestävyyden parantaminen eläkeikäremonteilla ja entistä kireämmillä säännöillä saa kiitosta OECD:lta.

Järjestelmät ehkä näillä toimilla selviävätkin, mutta OECD:n uutena huolena on tulevaisuuden eläkeläisten toimeentulo kaikissa teollisuusmaissa.

Nyt eläkkeelle jäävät suuret ikäluokat ovat tehneet vakaita työuria hyvien karttumaprosenttien aikana. Tulevien eläkeläisten työura on repaleisempi. Monella eurooppalaisnuorella jo alku on ollut huono sitkeän nuorisotyöttömyyden takia, eikä ansioeläkettä ehdi karttua. OECD arvioi, että juuri myöhäinen tulo työmarkkinoille on paljon haitallisempaa tulevan eläkkeen kannalta kuin lyhyet katkot työurassa.

Eläkevuosina ei ole tarkoituskaan yltää samaan elintasoon kuin työelämän aktiivivuosina, mutta ei elintaso saisi romahtaakaan.

Suomessa eläketurva on OECD:n ja muiden kansainvälisten vertailuiden perusteella eurooppalaista keskitasoa. Työelämä on kuitenkin murroksessa, ja myös meillä on syytä pitää huolta siitä, että eläkejärjestelmä pysyy muutoksessa mukana ja takaa riittävän toimeentulon niin työntekijöille, yrittäjille kuin itsensä työllistäjille.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat