Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Syyrian sota saa voimansa ulkopuolisilta sponsoreilta

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Sopimus Syyrian hallituksen ja opposition rauhanneuvotteluista on hyvä uutinen, joka olisi pitänyt kuulla jo vajaat viisi vuotta sitten. Silloin olisi säästynyt neljännesmiljoona ihmishenkeä, maailmassa olisi 4,4 miljoonaa pakolaista vähemmän ja terrorijärjestö Isis olisi yksi irakilainen ääriryhmä monen muun joukossa.

Perjantaina YK:n turvallisuusneuvostossa yksimielisesti hyväksytty suunnitelma tulitauosta ja rauhanneuvotteluista Syyriaan ei lopeta väkivaltaa nopeasti, vaikka päätöksen yhteydessä yksilöidyt aikataulut ovat tiukkoja.

YK:n pitää laatia suunnitelma valvotusta tulitauosta kuukaudessa, Syyrian hallituksen ja opposition pitäisi päästä neuvottelupöytään tammikuussa, väliaikaisesta hallinnosta pitäisi sopia parissa kuukaudessa ja yhtenäisyyshallituksesta puolessa vuodessa.

Päätöslauselmassa ei kuitenkaan ratkaista kiistoja Syyrian presidentin Bashar al-Assadin tulevaisuudesta eikä rauhanneuvotteluihin osallistuvan opposition rajaamisesta. Syyrian sodan varsinaiset osapuolet eivät olleet pöydän ääressä.

Päätöslauselman merkitys voi vaikuttaa epäselvältä, varsinkin kun sotaan vaikuttavien ulkovaltojen julkiset erimielisyydet Syyriasta ovat YK-äänestyksen jälkeen jokseenkin ennallaan.

Tärkeintä päätöslauselmassa ei ole sen yksityiskohtainen sisältö vaan sen hyväksyminen ylipäätään. Tämä oli toistaiseksi voimakkain poliittinen ilmoitus siitä, että Syyrian sotaa ylläpitävät ulkovallat haluavat löytää siihen lopun.

Ilman ulkopuolista poliittista ja sotilaallista tukea sota Syyriassa olisi todennäköisesti jo kuluttanut itsensä loppuun.

Sota paheni, kun Venäjä toistuvasti esti al-Assadille kielteisten päätöslauselmien hyväksymisen YK:n turvallisuusneuvostossa. Syyrian hallitus sai ratkaisevaa tukea Venäjän lisäksi Iranilta. Persianlahden arabimaat tukivat kapinallisia terroritaustoista piittaamatta. Länsimaat vaativat al-Assadia syrjään mutta eivät löytäneet hänelle vahvaa haastajaa.

Ulkovallat eivät ole luopumassa etujensa ajamisesta, mutta nyt kaikki ovat valmiita antamaan YK:lle poliittisen roolin Syyriassa. Se on hyvä uutinen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat