Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tyylikkäät hiljaiset naiset tekivät taas palveluksen Suomen taideyleisölle

Pääkirjoitus
 
Annamari Sipilä Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Lontoon-kirjeenvaihtaja.

Viime keskiviikkona Lontoossa elettiin suomalaisittain jännittäviä hetkiä. Sothebyn huutokauppakamarilla oli peräti neljä Helene Schjerfbeckin teosta myytävänä. Se on harvinaista herkkua keräilijälle.

Huutokauppasalin keskiosassa istui pieni ryhmä tyylikkäitä vaaleita naisia. He eivät pitäneet meteliä itsestään eivätkä vilkuilleet sivuille. Harva huomasi, että naiset olivat liikkeellä ostoaikeissa.

Meklari sen sijaan tiesi, että nämä naiset olivat tosissaan. Hän osasi pitää silmällä vaivihkaisia ranneliikkeitä, kun tultiin myyntikohteen numero 12 kohdalle. Ensimmäisen, toisen ja kolmannen kerran – myyty.

Kaikki oli ohi muutamassa minuutissa. Naiset poistuivat salista, ja meklari jatkoi muiden kohteiden parissa. Mitä oikein tapahtui?

Reitzin säätiö se siinä taas teki palveluksen suomalaiselle taideyleisölle.

Säätiön asiamies ja museojohtaja Jaana Cawén kävi huutamassa Schjerfbeckin teoksen Sitruunoita visakoivukulhossa säätiön kokoelmiin ja samalla tavallisen suomalaisen museoyleisön ihailtavaksi. Tähän asti teos on ollut piilossa ulkomailla yksityiskokoelmassa. Taustatukea Lontoossa antoivat säätiön hallituksen jäsenet Leena Lindqvist ja Ulla Vihanta.

Lauri ja Lasse Reitzin säätiö ei ollut ensimmäistä kertaa pelastamassa suomalaista huipputaidetta takaisin Suomeen.

Syyskuussa 2014 säätiö hankki Schjerfbeckin maalauksen Kalifornialainen ruotsalaisesta yksityiskokoelmasta. Toukokuussa 2013 Suomeen palasi Albert Edelfeltin maalaus Sisäkuva Helsingin poikien työkodista.

Halpaa Schjerfbeckin ja Edelfeltin teosten ostaminen ei ole. Sitruunat maksoivat 735 000 euroa, Kalifornialainen lähes puoli miljoonaa euroa ja Poikien työkoti 443 000 euroa. Mutta on Reitzin säätiöllä varaakin. Säätiö omistaa Helsingissä melkein koko Eliten talon, ja sijoitukset tuottavat.

Suomalaisen taiteen haaliminen takaisin Suomeen ei ole itseisarvo. On hyvä, että suomalainen kulttuurijalanjälki näkyy myös ulkomailla.

Reitzin säätiön toimintaa ei voi kuitenkaan olla ihailematta. Säätiön asiantuntijat tekevät täsmähankintoja ulkomaisista yksityiskokoelmista – ja tuovat saaliinsa kaiken kansan ulottuville Helsinkiin.

Eikä se maksa yleisölle mitään. Museoon ei peritä edes pääsymaksua. Grynderi Lauri Reitzin perintö totisesti elää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat