Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Perustuslakia tulkitaan epäjohdonmukaisesti

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Länsimaisissa demokratioissa perustuslain tarkoituksena on suojata kansalaisten perusoikeuksia ja oikeudellisia instituutioita poliittisilta suhdannevaihteluilta. Suomessa perustuslaista on kuitenkin tullut päivänpolitiikan väline, jolla pyritään estämään uudistuksia.

Meillä lakien perustuslaillisuuden valvonta tapahtuu kansainvälisesti poikkeuksellisella tavalla eduskunnan perustuslakivaliokunnassa. Perustuslain valvonnan poliittinen luonne on ongelmallinen, sillä laillisuusharkinta tulisi pitää erillään poliittisesta harkinnasta.

Perustuslakivaliokunnan käyttämillä asiantuntijoilla on suhteettoman paljon vaikutusvaltaa: suppean joukon kannanotoilla on käytännössä ratkaiseva merkitys valiokunnan päätöksiin. Perustuslakivaliokunta on arvomaailmaltaan läpinäkyvä, sillä valiokunnan jäsenet ovat vaaleilla valittuja kansanedustajia. Päätöksiin merkittävästi vaikuttavien asiantuntijoiden arvomaailma ei sen sijaan ole yleisön tiedossa.

Perustuslakiasiantuntijoiden keskuudessa on vallalla perustuslain ehdottoman tulkinnan oppi. Sen mukaan kaikki lainsäädäntö on alisteista perustuslain tulkinnoille. Silloin perustuslaki vaikuttaa myös lakeihin, joiden on perinteisesti katsottu kuuluvan normaalin lainsäädäntövallan alueelle.

Perustuslain tulkinnat ovat johtaneet Suomessa siihen, että perustuslailliset ongelmat ovat yllättävillä ja epäjohdonmukaisilla tavoilla estäneet monia lakiuudistuksia.

Juha Sipilän (kesk) hallitus antoi syksyllä 2015 hallitusohjelmaankin kirjatun lakiesityksen tehokkaasta verokatumisesta. Lain tavoitteena oli kansainvälisten mallien mukaisesti kannustaa ulkomaisten pankkitilien oma-aloitteiseen ilmoittamiseen ja siten lisätä verotuloja hallinnollisesti kevyellä menettelyllä.

Esitys oli valmisteltu huolellisesti valtiovarainministeriössä ja verohallinnossa, mutta se peruutettiin perustuslakivaliokunnan käsittelyn jälkeen. Valiokunnan kuulemien asiantuntijoiden mukaan esitys oli perustuslain yhdenvertaisuusperiaatteen vastainen. Tehokkaan katumisen lakeja on kuitenkin perustuslain estämättä kyetty toteuttamaan lukuisissa muissa länsimaisissa oikeusvaltioissa, kuten Ruotsissa, Tanskassa, Britanniassa ja Saksassa.

Vuonna 2008 Matti Vanhasen (kesk) hallitus antoi eduskunnalle lakiesityksen yritysten sukupolvenvaihdosten verohuojennuksen korottamisesta. Tavoitteena oli tukea kotimaista omistajuutta ja parantaa yritysten kasvu- ja työllistämismahdollisuuksia.

Yllättäen lakiesitys kuitenkin peruutettiin, koska perustuslakivaliokunnan käyttämät asiantuntijat katsoivat uudistuksen olevan perustuslain yhdenvertaisuusperiaatteen vastainen. Vastaavia verotuksen poikkeuksia tai huojennuksia säädetään vuosittain Suomessa ja kaikissa muissa maissa.

Perustuslaille ei aina anneta yhtä suurta painoarvoa. Esimerkki perustuslain epäjohdonmukaisesta soveltamisesta on pankkiveroa koskeva lakiesitys, jonka Jyrki Kataisen (kok) hallitus vuonna 2012 valmisteli pikavauhdilla.

Esitys kohteli yhtä pankkiryhmää – ja sen osakkaita ja asiakkaita – epäedullisemmin kuin muita täysin samassa asemassa olleita pankkeja. Veroasiantuntijat näkivät tilanteessa yhdenvertaisuusongelman, joka olisi voitu ratkaista yksinkertaisella lakiteknisellä muutoksella. Perustuslakivaliokunta ei kuitenkaan katsonut tarpeelliseksi edes ottaa asiaa käsiteltäväkseen, ja lakiesitys meni sellaisenaan läpi.

Perustuslain tulkinnat vaikuttavat muillakin lainsäädännön aloilla. Myös ajankohtaiset rakenteelliset uudistukset tuntuvat törmäävän perustuslakitulkintoihin. Monta sote-uudistuksen mallia on jo kaatunut perustuslaillisiin ongelmiin.

Nyt keskustelua käydään siitä, voiko eduskunta säätää työmarkkinajärjestöjen sopimusvaltaa rajoittavaa lainsäädäntöä. Muissa länsimaissa perustuslait eivät ole estäneet työmarkkinajärjestöjen yhteiskunnallisen vallan rajoittamista.

Miten perustuslakitulkinnoissa päästäisiin tasapainoisempiin ja kansainvälisten normien mukaisiin lopputuloksiin? Nopea parannuskeino olisi toteuttaa Kimmo Sasin hiljattain tekemä ehdotus, jonka mukaan perustuslakivaliokuntakäsittelyn läpinäkyvyyttä lisättäisiin ja valiokunta kuulisi selvästi laajemmin eri alojen asiantuntijoita.

Pidemmällä aikavälillä ratkaisu on, että Suomeen perustetaan kansainvälisten mallien mukainen itsenäinen ja riippumaton perustuslakituomioistuin.

Janne Juusela

Kirjoittaja on oikeustieteen tohtori ja asianajotoimisto Borenius Oy:n osakas.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat