Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Fedin linja olisi ollut Euroopallekin hyväksi

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Keskisuomalainen vertailee Yhdysvaltojen ja euroalueen keskuspankkien korkopolitiikkaa Yhdysvaltain hyväksi. ”Yhdysvaltojen keskuspankki (Fed) päätti, että seitsemän laihaa vuotta on ohitse. Yhdysvaltojen korot ovat olleet nollassa finanssikriisin puhkeamisesta eli vuoden 2008 lopusta lähtien. Nollakorolla Fed elvytti amerikkalaisten taloutta.”

”Nollakorkopolitiikka toimi hyvin. Yhdysvallat nousi finanssikriisin ongelmista paljon nopeammin kuin Eurooppa. Euroopan keskuspankin EKP:n korkopolitiikka oli pitkään passiivista.”

”Vasta nyt Euroopassa on päästy nollakorkoihin. Todennäköisesti aktiivisempi korkopolitiikka olisi elvyttänyt myös eurooppalaisia talouksia paremmin kuin täällä toteutettu lähes pelkkä valtioiden velkaelvytys.”

”Fedin torstainen päätös nostaa ohjauskorkoa on suuri linjanmuutos. Yhdysvalloissa on edessä korkojen nousuvaihe.”

”Nousevat korot vahvistavat dollaria ja amerikkalaisten ostovoimaa. Toisaalta heidän viennin kilpailukyky heikkenee.”

”Euron arvo tulee heikkenemään suhteessa dollariin. Se tukee eurooppalaisten yritysten vientiä. Tästä voikin seurata euroalueen talouskasvun kiihtyminen ja myös Suomen pääsy kiinni kasvuun. Suomen kannalta Fedin koronnosto on siis iloinen uutinen.”

Savon Sanomat pohdiskelee muuttovirran vaikutusta Suomen talouteen.

”Suomeen kuluneena syksynä suuntautunut ja todennäköisesti pitkään jatkuva turvapaikanhakijoiden virta voidaan kääntää yhteiskunnan voitoksi. Helppoa se ei kuitenkaan ole.”

”Ilmarisen talouden ja eläkepolitiikan johtaja Jaakko Kiander arvioi syyskuussa, että kymmenientuhansien turvapaikanhakijoiden myötä tuleva pysyvä muuttoliike voi helpottaa ikääntyvän Suomen ongelmia.”

”Jos maahanmuuttajat työllistyisivät yhtä hyvin kuin kantaväestö, se kompensoisi ikääntymisestä johtuvaa työikäisten määrän supistumista. Julkisen talouden tasapaino kohentuisi ennustettuun kehitykseen verrattuna.”

”Kiander ei esittänyt haavekuvia vaan kertoi vasta suuresta taloudellisesta potentiaalista. Sen hyödyntäminen vaatii tuloksellista kotouttamista ja tietenkin työpaikkoja luovia yrityksiä.”

”Jotta maahanmuutto parantaisi yhteiskunnan kokonaishuoltosuhdetta, tulisi maahanmuuttajien huoltosuhteen olla kantaväestöä edullisempi. Tuore tutkimus ulkomaalaistaustaisten työstä ja hyvinvoinnista Suomessa kertoo kuitenkin, että ulkomaalaiset työllistyvät suomalaisia huonommin.”

”Nuorten tulokkaiden potentiaali on kuitenkin valtava, ja valituista toimista riippuu, miten rakentavasti se suuntautuu. Ratkaisevaa on kotoutumispolitiikka, jonka täytyy olla monin verroin tehokkaampaa kuin tähänastinen.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat