Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen keskustelu­ilmapiiri on niin kärjistynyt, että vahvinkin lannistuu

Trollauksen tuloksia voi nähdä omallakin tietokoneellaan, kun joku aiemmin järkevältä tuntunut Facebook-kaveri alkaa levittää outoja Venäjää käsitteleviä feikkiuutisia, kirjoittaa Elina Grundström.

Pääkirjoitus
 
Elina Grundström
Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja tietokirjailija.

Vielä muutama viikko sitten kuvittelin olevani syvästi isänmaallinen ihminen.

Sitten tartuin sotatieteiden tohtori Saara Jantusen kirjaan Infosota. Sitä selaillessani törmäsin kohtaan, joka käsitteli omaa Helsingin Sanomissa 9.6. julkaistua kolumniani. Tekstiäni käytettiin esimerkkinä luvussa, joka käsitteli sitä, miten ”Venäjän politiikkaa puolustavat ihmiset” hyväksyvät ”Venäjän legitimointinarratiivin”.

Olin ällistynyt. Oman käsitykseni mukaan kolumni päinvastoin kritisoi Venäjällä nousevaa totalitarismia. Ilmeisesti tutkijaa ärsytti se, että kolumni myös kyseenalaisti puolustusmäärärahojen ylenpalttisen kasvattamisen Suomessa.

Keskustelu informaatiosodasta on ollut tänä vuonna pinnalla.

Venäjän uudenlainen verkkopropaganda on ajankohtainen ilmiö. Tutkivat journalistit ovat löytäneet runsaasti näyttöä Venäjää käsittelevien verkkokeskustelujen manipuloimisesta eli trollaamisesta. Aihetta selvittäneen Ylen toimittajan Jessikka Aron mukaan trollit ovat onnistuneet kylvämään pelkoa ja epäluottamusta sekä vaientamaan Venäjä-aiheista keskustelua. He ovat saaneet suomalaiset uskomaan valheita ja vaikeuttaneet Ukrainaa käsittelevien uutisten ymmärtämistä.

Trollauksen tuloksia voi nähdä omallakin tietokoneellaan, kun joku aiemmin järkevältä tuntunut Facebook-kaveri alkaa levittää outoja Venäjää käsitteleviä feikkiuutisia.

Salakavala informaatiovaikuttaminen on ilmiö, jota on tärkeää ymmärtää. On luonnollista, että Puolustusvoimatkin on kiinnostunut aiheesta. Muodikkaan hybridi- tai informaatiosodan tutkiminen on myös nostanut vähän kulahtaneena pidetyn sotatieteen profiilia.

Samalla on kuitenkin alkanut näkyä merkkejä siitä, että infosota-kortista on tulossa uusi Suomelle tyypillinen tapa leimata ihmisiä ja kaventaa sananvapautta.

Suomalaiset ovat 1800-luvulta lähtien jakautuneet jyrkästi suhtautumisessaan itänaapuriin. Voi jopa sanoa, että Suomen historian pitkä linja on ollut nuorsuomalaisen Venäjää vastaan taistelevan suuntauksen ja vanhasuomalaisen myöntyväisyyden välistä kamppailua.

Molempia suhtautumistapoja Venäjään on kuitenkin kannatettu isänmaallisin perustein. Ainoastaan arviot siitä, miten isänmaan etu parhaiten toteutuu, ovat vaihdelleet. Venäjä-korttia on tästä huolimatta käytetty runsaasti poliittisten vastustajien leimaamiseen epäisänmaallisiksi.

Nyt myös uudessa infosota-keskustelussa on alettu vihjailla, että esimerkiksi Nato-jäsenyyden vastustajat ovat Putinin kätyreitä.

Tällainen informaatiosisällissota pitäisi lopettaa alkuunsa.

Suomessa on fiksuja ja eettisesti toimivia ihmisiä, jotka tulevat helposti väärin perustein leimatuiksi epäisänmaallisiksi esimerkiksi vasemmistolaisen menneisyytensä vuoksi. Itseäni Infosota-kirjaan pääseminen lähinnä huvitti, mutta sitä en voi hyväksyä, että Jantunen määrittelee Rauhanpuolustajien toiminnanjohtajan Teemu Matinpuron ”Venäjän väkivaltapolitiikan keppihevoseksi”.

Matinpuro saattaa olla Suomen puolustuspolitiikasta eri mieltä kuin Jantunen, mutta hän on sentään kustantanut Anna Politkovskajan kirjoja ja ollut mukana toimittamassa Novaja Gazetan suomenkielistä versiota. Tällainen riippumattomien venäläistoimittajien tukeminen on Suomenkin kannalta arvokasta vapaaehtoistyötä – aivan informaatiosodan eturintamassa.

Toimittajat ja tutkijat – myös Saara Jantunen – ovat tehneet hyvää työtä paikallistamalla virheellisiä uutisia ja niitä julkaisevia sivustoja, mutta valtavirrasta poikkeavien ajattelijoiden leimaaminen maanpettureiksi ja epämääräinen puhe kaikkialle levittyvästä infosodasta vain lisäävät suomalaisten keskinäisiä ristiriitoja ja epäluuloisuutta. Se on juuri sitä, mitä Venäjä informaatiovaikuttamisellaan tavoittelee.

Suomalainen keskusteluilmapiiri on muutenkin kärjistynyt. Julkisuudessa esiintyvät journalistit, tutkijat ja poliitikot saavat aggressiivista henkilöön menevää palautetta melkein aiheesta kuin aiheesta. Loukkaaminen ja vainoaminen voi olla niin kovaa, että vahvinkin lannistuu.

Tällaista informaatiosisällissotaa emme tarvitse enää yhtään. Kaipaamme inforauhaa ja hyvää tahtoa suomalaisten keskustelijoiden välille.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat