Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ihanimmat joululaulut pysyvät muistissa dementiankin iskiessä

Pääkirjoitus
 
Katri Kallionpää Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien toimittaja.

Miten seurustella isän kanssa? Hänellä on muistisairaus ja keskustelut tahtovat tyrehtyä muutamien lauseiden jälkeen. Sitten keksin: Kaivoin esille vanhat laulukirjat ja aloitin: Ja niin joulu joutui. Isän ilme kirkastui ja hän lauloi hennolla tenorillaan kaikki säkeistöt ensimmäisestä viimeiseen. Itku pääsi – minulta.

Lauloimme kaikki vanhat joululaulut alusta loppuun. Oli kivaa.

Samasta tunteesta kertoi kuoronjohtaja Marjukka Riihimäki viime lauantain Helsingin Sanomissa. Hän on käynyt jo vuosia laulamassa vanhusten kanssa palvelutalon muistisairaiden osastolla.

Tieteellisestikin se on todistettu. ”Säännöllinen musiikin kuuntelu tai laulaminen yhdessä omaisen tai hoitajan kanssa tukee muistisairaiden kognitiivista ja emotionaalista toimintakykyä ja vähentää masennusoireita etenkin dementian alkuvaiheessa”, toteaa Helsingin yliopiston dosentti Teppo Särkämö vastikään julkaistussa tutkimuksessaan.

Riihimäki kertoi laulavansa vanhusten kanssa pääasiassa vanhoja koululauluja, maakuntalauluja ja 1950-luvun iskelmiä, mutta 1960-luvun musiikki ei kuulemma innosta. Sen sijaan Arvon mekin ansaitsemme voi laulaa vaikka kuinka monta kertaa, eivätkä laulajat kyllästy.

Kysyin Riihimäeltä myös, mitä lauluja hän itse arvelee muistavansa sitten, kun ei muista enää mitään muuta. Suuriin ikäluokkiin kuuluva Riihimäki uskoi muistavansa ainakin Beatlesin suosituimmat hitit.

Kun esitin saman kysymyksen parikymppiselle tyttärelleni, hän purskahti nauruun. Hänen mielestään laulujen yhtenäiskulttuuri tulee häviämään.

Säikähdin. Jos niin käy, kuka laulaa minun kanssani dementiakodissa Dannyn Vähän ennen kyyneleitä?

Lohduttauduin kahdella ajatuksella.

Uskon, että suomalaisten rakkaimmat laulut pysyvät yhteisessä muistissamme sukupolvesta toiseen. Loistava esimerkki päättyvältä vuodelta on tapa, jolla jazzmuusikko Panu Savolainen putsasi Toivo-yhtyeensä ja Helsingin kaupunginorkesterin kanssa pölyt Toivo Kärjen sävellyksistä tämän syntymän satavuotisjuhlan kunniaksi.

On myös olemassa lauluja, joissa se yhtenäiskulttuuri elää ja voi hyvin: joululaulut.

Siis, ystävät, laulakaa! Laulakaa yhdessä vanhempien ja lasten kanssa. Se tekee hyvää aivoille – ja sydämelle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat