Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mikä olisi sopiva nimi hallituksen työelämälaeille?

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Politiikka on paljolti kamppailua mielikuvista. Ei ole yhdentekevää, millä nimellä asioita aletaan kutsua.

Pääministeri Juha Sipilää (kesk) selvästi kismittää niin sanotun yhteiskuntasopimuksen tilalle suunnitellulle lakipaketille yleistynyt nimi, pakkolait. Tämä kävi selväksi Pääministerin haastattelutunnilla (Yle 20.12.).

Sipilä tuntui välillä jopa tuohtuvan. Hän perusteli, että kaikki lait ovat tavallaan pakkolakeja: punaisia valoja päin ei saa ajaa.

Hallituksessa käytetään työelämän lakipaketista nimeä ”kustannuskilpailukykyä vahvistavat toimet”.

Termillä ”pakkolaki” on kolkko kaiku. Jo laki itsessään tarkoittaa jotakin, joka rajoittaa ihmisen vapautta eli pakottaa johonkin. Pakkolaki on siis eräänlainen superlatiivi laista, pakkopakko.

Hallitus on oikeassa. Lakipaketilla pyritään vahvistamaan yritysten kustannuskilpailukykyä alentamalla yksikkötyökustannuksia eli työn hintaa. Samalla yksityisen työnantajan sivukuluja, tarkemmin sanottuna sairausvakuutusmaksua, on tarkoitus alentaa.

Myös oppositio ja palkansaajajärjestöt ovat oikeassa, ja siitä saa Sipilä kiittää myös itseään. Kun hän kertoi tiedotustilaisuudessa syyskuussa, mitä hallitus aikoo tehdä, kun hänen toivomaansa ”yhteiskuntasopimusta” ei tullutkaan, hän sanoi, että ”toimet tulevat voimaan pakottavalla lainsäädännöllä”.

Suomen oikeusjärjestys on tapana jakaa kahteen osaan: yksityisoikeuteen ja julkisoikeuteen. Esimerkiksi työntekijän ja työnantajan välinen työsopimus on yksityisoikeuden piiriin kuuluva sopimus.

Julkisoikeutta taas ovat esimerkiksi verolait: tuloista pitää maksaa veroja.

Julkisoikeudelliset säädökset ovat yleensä pakottavia: niistä ei saa poiketa, ei edes osapuolten välisellä sopimuksella. Sen sijaan monet yksityisoikeudelliset säädökset ovat tahdonvaltaisia: osapuolet voivat sopia asiasta toisinkin. Laki otetaan käyttöön siinä tapauksessa, että osapuolet eivät ole muuta sopineet.

Pakkolait on terminä nasevampi kuin ”kustannuskilpailukykyä vahvistavat toimet”. Hallitus on tainnut hävitä mielikuvakamppailun tältä erää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat