Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Espanjassa voitto maistui katkeralta

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Kaksipuoluejärjestelmien määrä Euroopassa jatkoi kutistumistaan, kun Espanjan puoluekenttä muuttui perusteellisesti sunnuntain parlamenttivaaleissa. Aiemmin samaa tietä on kuljettu muun muassa Kreikassa ja Portugalissa. Ruotsissa kahden blokin järjestelmä horjuu, ja Suomessa kolmen puolueen valta-asema vaihtui neljän puolueen kilpailuksi.

Espanjan muutos on erityisen kivulias, koska vanhojen hallitusratkaisujen tilalle ei löydy parlamentin alahuoneessa eli Cortesissa helppoja korvikkeita. Ilmeisimmät vaihtoehdot ovat heikko hallitus tai uudet vaalit. Molemmat ovat ongelmia talouskriisistä nousevassa maassa.

Suurin äänimäärä sunnuntaina oli katkera voitto viimeiset neljä vuotta vallassa olleelle keskustaoikeistolaiselle kansanpuolueelle PP:lle. Puolue sai nyt voittaessaan vähemmän ääniä ja pienemmän kannatusprosentin kuin aiemmin hävitessään vaaleja. PP:n ääniosuus on vajaat 29 prosenttia ja toisen vanhan pääpuolueen sosialistien 22 prosenttia. Yhteensä nämä puolueet menettivät viisi miljoonaa ääntä verrattuna edellisiin vaaleihin. Espanjassa on 36,5 miljoonaa äänioikeutettua.

Uusista puolueista vasemmistopopulistinen Podemos sai vajaat 21 prosenttia äänistä, eli enemmän kuin kyselyt lupasivat, ja keskustaoikeistolainen Ciudadanos vajaat 14 prosenttia, mikä oli vuorostaan alle odotusten. PP:n ja Ciudadanosin yhteinen paikkamäärä ei riitä parlamenttienemmistöön, ei myöskään sosialistien ja Podemosin.

Uudet puolueet eivät kasvaneet ainoastaan pääpuolueiden kustannuksella. Myös kansallis- ja itsenäisyysmieliset ryhmät Kataloniassa ja Baskimaalla heikkenivät. Aiemmin ilman omaa enemmistöä jäänyt voittajapuolue on voinut saada tuekseen enemmistön 350-paikkaisessa Cortesissa lupaamalla myönnytyksiä alueellisille puolueille, mutta nyt sekin tie on lähes tukossa.

Parlamenttiin 17 paikkaa saaneiden Katalonian itsenäisyysmielisten puolueiden tuki riittäisi enemmistöön sekä PP:n ja Ciudadanosin koalitiolle että sosialistien ja Podemosin yhdistelmälle, mutta molemmat ratkaisut vaikuttavat hyvin epätodennäköisiltä. Katalonian puolueiden on vaikea ajaa yksipuolista itsenäisyyttä ja tehdä hallitusyhteistyötä samaan aikaan.

Vähintään yhtä epätodennäköinen on PP:n ja sosialistien ”suuri koalitio”. Siihen tarvittaisi vahva kriisitunnelma, ja Espanjassa vallitsee nyt paremminkin pettymys.

Hieman yllättäen vaalitulos lisää tilapäisesti kuninkaan valtaa. Felipe VI on karttanut poliittisia kiistoja perittyään vallan isältään Juan Carlosilta heinäkuussa 2014.

Kuningas nimittää hallituksen muodostajan, jonka ei tarvitse olla eniten ääniä saaneen ryhmän johtaja. Hyvin todennäköisesti ensimmäinen yrittäjä on nykyinen pääministeri ja PP:n johtaja Mariano Rajoy. Hänen toivonsa on siinä, että mikäli uusi hallitus ei saa enemmistön luottamusta Cortesin äänestyksen ensimmäisellä kierroksella, riittää toisella kierroksella enemmistö annetuista äänistä.

Yritys voi onnistua, jos Ciudadanos tukee hallitusta toisella kierroksella, ja epäonnistuu siitä huolimatta, jos Katalonian puolueet äänestävät yhdessä vasemmiston kanssa hallitusta vastaan.

Espanjassa on edessä poliittisen taktikoinnin aika, jota on etukäteen verrattu menneiden vuosien asetelmiin alituisesti hallitustaan vaihtaneessa Italiassa.

Se, mitä Espanja kuitenkin tarvitsisi, olisi jatkoa merkittäville talousuudistuksille, joihin nykyinen melko nopea kasvu nojaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat