Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Omistajapolitiikan linja muuttuu

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Lentokenttien toiminnasta vastaavan valtionyhtiön Finavian ympärillä kuohuu. Yhtiön hallituksesta on eronnut lyhyen ajan sisällä neljä jäsentä. Hallituksen puheenjohtaja Riitta Tiuraniemi perusteli (HS 14.12.) eroaan sillä, että liikenneministeri Anne Berner (kesk) puuttui hallitustyöskentelyyn asiattomalla tavalla.

Finavia teki vuosina 2009–2011 kymmenien miljoonien eurojen tappiot johdannaissopimuksilla. Finavian hallitus oli käynnistämässä oikeustoimia entistä hallitusta, johtoa ja tilintarkastusyhtiötä kohtaan, mutta luopui niistä äkisti joulukuussa. Tiuraniemen mukaan ministeri Berner vaikutti asiaan. Berner kiistää syytökset asiattomasta puuttumisesta.

Valtiontalouden tarkastusvirasto on aloittanut laillisuusselvityksen asiasta.

Berner muistutti 18. joulukuuta Ylen haastattelussa, että Finaviassa pitää katsoa eteenpäin ja pohtia myös tulevia vastuuhenkilöitä.

Selitys korvausten hakemisen perumiseen saattaakin piillä tässä. Jos valtionyhtiöiden hallitusten jäseniä haastetaan oikeuteen, tulevaisuudessa hallituksiin on entistä vaikeampi löytää päteviä jäseniä.

Tilanne on erityisen kriittinen juuri nyt, sillä myös valtion omistajayhtiö Solidiumista on eronnut tänä vuonna useita hallituksen jäseniä. Sekin toimii nyt kolmen hengen minimimiehityksellä. Solidiumiin etsitään uutta hallituksen puheenjohtajaa, jonka pitäisi olla uskottava ja kokenut liikkeenjohdon ammattilainen. Uuden puheenjohtajan rooli on poikkeuksellisen merkittävä, sillä Solidiumiin ja koko valtion omistajapolitiikkaan kaavaillaan suuria muutoksia.

Isompaa kuviota ei ilmeisesti haluta sotkea Finavia-oikeudenkäynnillä.

Omistajaohjauksesta vastaava pääministeri Juha Sipilä (kesk) pohtii parhaillaan valtion omistajapolitiikan linjauksia. Ne olisi tarkoitus julkaista helmi–maaliskuussa. Todennäköisesti tiedossa ei ole hienosäätöä vaan kokonaisvaltainen linjanmuutos valtion roolissa omistajana.

Sipilä on puhunut jo pitkään siitä, että ”valtion tase pitäisi laittaa töihin”. Tämä tarkoittanee sitä, että valtion omaisuutta myydään ja rahat käytetään investointeihin, joilla uskotaan pystyttävän luomaan tulevaisuuden kasvua. Tämänkaltainen investointi voisi olla esimerkiksi 5g-verkon rakentaminen.

Samalla on tarkoitus avata ja myös luoda uusia markkinoita. Käytännössä tämä voisi tarkoittaa VR:n ja Postin yksityistämistä – joko viemällä ne pörssiin tai myymällä niistä osa ulkopuoliselle sijoittajalle. Toiveena on, että markkinaehtoisuuden kautta yhtiöiden ympärille syntyisi uudenlainen ekosysteemi, joka olisi nykyistä dynaamisempi ja loisi myös uutta liiketoimintaa.

Lisäksi hallitus hakenee eduskunnalta valtuuksia laskea omistus Finnairista alle 50 prosenttiin. Finnair itse toivoo löytävänsä itselleen ison ulkomaisen kumppanin.

Nykyisin valtionyhtiöt on jaettu kolmeen eri kategoriaan. Vastedes rakennetta saatetaan selkeyttää. Ryhmiä voisi olla kaksi: toisessa olisivat ne yhtiöt, joihin valtiolla on pelkkä sijoittajaintressi. Toisessa puolestaan olisivat yhtiöt, joilla on erityistehtäviä, kuten Alko ja Finavia.

Solidiumin rooli todennäköisesti kasvaa. Nyt sen salkussa ovat vain ne pörssiyhtiöt, joihin valtiolla on pelkkä sijoittajaintressi. Pörssiyhtiöistä Neste Oil, Fortum ja Finnair on luokiteltu tähän asti strategisiksi omistuksiksi, mutta niiden siirtämistä Solidiumiin on esitetty jo aiemminkin. Jos VR ja Posti yksityistetään, myös ne todennäköisesti siirtyisivät Solidiumin hoidettaviksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat