Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ministeriöt etsivät tehtäviä uudelle aluehallinnolle

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Suomessa tehdään sosiaali- ja terveydenhuollon (sote) uudistamisen siivellä samaan aikaan mittavaa kuntauudistusta ja valtion aluehallinnon uudistusta. Aluehallinnon remontti ottaa pian askeleita eteenpäin, sillä eri ministeriöt tarkentavat parhaillaan, mitä tehtäviä ne olisivat valmiita siirtämään suunnitteilla olevan väliportaan hallinnon hoidettavaksi.

Hallitus päätti marraskuussa keskustan ja kokoomuksen välisen hallituskriisin jälkeen, että maahan perustetaan 18 itsehallintoaluetta nykyisten maakuntien pohjalle. Niille siirretään hallituksen linjauksen mukaan sote ja sen lisäksi pelastustoimen ja maakuntien liittojen tehtävät, ely-keskusten alueiden ja elinkeinoelämän kehittämistehtävät sekä mahdollisesti ympäristöterveydenhuolto. Viimeksi mainittu tarkoittaa kunnille nykyisin säädettyjä terveydensuojelun, elintarvikevalvonnan ja eläinlääkintähuollon tehtäviä.

Ministeriöt täydentävät hallituksen alustavaa listaa, minkä jälkeen selvitysmies Lauri Tarasti tekee tammikuussa yksityiskohtaisen ehdotuksen itsehallintoalueiden tehtävistä. Jo tässä vaiheessa on selvää, että tehtäviä luovuttavan osapuolen eli kuntien kannalta kyseessä taitaa olla suurin uudistus sitten Suomen kuntalaitoksen perustamisen.

Toisaalta samassa rytäkässä kunnat voivat saada myös uusia tehtäviä – Tarastin kuuluu selvittää, olisiko joitain valtion nyt hoitamista töistä mahdollista siirtää kunnille kokonaan tai osittain. Yksi mahdollinen uusi tehtävä on työllisyyden hoito, josta kunnille on siirretty jo osavastuuta.

Valtion alueilla hoitamia tehtäviä on varmasti järkevä koota yhteen nykyistä paremmin. On toinen kysymys, yritetäänkö nyt haukata kerralla liian isoa palaa.

Itsehallintoalueille on tulossa omat vaalit. Alueiden rahoitus on vielä auki, mutta todennäköiseltä näyttää oma verotusoikeus – ja koska alueiden välillä on suuret erot muun muassa väestörakenteessa, verotuksen rinnalle tarvitaan oma valtionosuusjärjestelmä.

Olisi hyvä tietää ajoissa, mitä tämä tarkoittaa esimerkiksi pääkaupunkiseudun asukkaiden verotuksen kannalta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat