Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tilanne Star Wars -leluhyllyllä on jopa pahempi kuin jouluna 1977

Pääkirjoitus
 
Marko Junkkari Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n politiikan ja talouden toimittaja.

Tavaratalon leluosaston hylly on tyhjä. Star Wars -legopakkauksia ei ole enää jäljellä – eikä niitä myyjän mukaan ole ollut päiväkausiin. Eikä lisää saada ennen joulua.

Näky on surullinen. Tyhjän hyllyn ääreen pyyhältää isiä ja äitejä, yksi toisensa jälkeen. Jälkikasvun kirje joulupukille on selvä: Star Wars Millennium Falcon ja Kylo Ren’s Command Shuttle.

Hmm, tykkääköhän 7-vuotias vielä Duploista.

Ensimmäinen Tähtien sota -elokuva sai ensi-iltansa toukokuussa 1977. Elokuvan ohjaaja George Lucas suostui laskemaan ohjaajapalkkiotaan sillä edellytyksellä, että hän sai elokuvan oheistuotteiden oikeudet. Lucas lähestyi suurimpia leluvalmistajia Mattelia ja Megoa, jotta nämä ryhtyisivät valmistamaan Star Wars -leluja. Molemmat sanoivat ei.

Lopulta Lucas löysi kumppaniksi pienen amerikkalaisen leluvalmistajan Kenner Productsin. Syksyn mittaan selvisi, että Star Wars -elokuva olisi jättimenestys, eikä Kenner millään ehtisi saada Star Wars -nukkeja valmiiksi jouluksi 1977.

Kenner päätti toimittaa kauppoihin tyhjiä laatikoita. Niiden sisällä oli lappu, jossa luvattiin toimittaa ostajille Luke Skywalker-, prinsessa Leia-, Chewbacca- ja R2-D2-nuket joskus kevään 1978 aikana. Yli 300 000 amerikkalaista osti tyhjän laatikon. Sittemmin Star Warsin oheistuotemyynnin arvioidaan nousseen yli 30 miljardiin dollariin.

Nyt tilanne on siis jopa pahempi kuin jouluna 1977. Jouluna 2015 helsinkiläisestä tavaratalosta ei saa edes tyhjää Star Wars -legolaatikkoa.

Tanskalainen Lego varoitti jo lokakuussa, ettei se pysty toimittamaan kaikkia kauppojen tilaamia Star Wars -pakkauksia. Tuotantovaikeudet ovat siinä mielessä yllättäviä, että uudesta Star Wars: The Force Awakens -elokuvasta on kohkattu koko vuosi. Etukäteen oli selvää, että Star Wars -legot ovat joulun hitti.

Viihdejätti Disney osti Lucasin elokuvayhtiön vuonna 2012. The Force Awakens on ensimmäinen Disneyn tuottama Star Wars -elokuva. Siitä saattaa ensi-iltaviikonlopun perusteella myös tulla historian tuottoisin elokuva. Disneyn tuotteistamisosaamisella oheistuotemyyntikin tehnee ennätyksiä.

Disney on viime vuosina noussut maailman suurimmaksi viihdeyhtiöksi. Menestyksen taustalla ovat onnistuneet yritysostot. Disney on ostanut Lucasfilmin lisäksi animaatiostudio Pixarin ja supersankariyhtiö Marvelin. Moni povaa, että seuraavana Disneyn ostoslistalla on Lego.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat