Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yle täyttäisi tehtävänsä lisäämällä ostoja

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Mediamarkkinoiden toimintaa tarkastellut Anssi Vanjoen työryhmä jätti raporttinsa liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerille (kesk) pari viikkoa sitten. Yleisradion reaktioista päätellen järkyttävintä raportissa oli ehdotus muuttaa Yleä enemmän osto-organisaatioksi, jonka tehtävänä olisi ostaa parhaita mahdollisia sisältöjä ja välittää ne sitten suomalaisille.

Jo nykyisin suuri osa Ylen näyttävistä kärkituotteista ja varsinkin alle 50-vuotiaita tavoittavista tv-ohjelmista tehdään yhtiön ulkopuolella. Niiden osuus yhtiön kuluista on kuitenkin pieni: noin 6 prosenttia koko Ylen menobudjetista ja 10 prosenttia sisältökuluista.

Vahva ja elinvoimainen Yleisradio on koko suomalaisen yhteiskunnan etu. Yle ei kuitenkaan ole ensisijaisesti rakenteita tai organisaatioita – Yle on pikemminkin sisältöjä ja palveluita, laatua ja elämyksiä. Siksi visio Ylestä enemmän sisältöjä välittävänä kuin itse tekevänä talona on erinomainen ja tärkeä.

Tämä ei tarkoita, etteikö Ylellä olisi uutisjournalismin kaltaisia keskeisiä tehtäviä, joita ei pidä tai kannata siirtää talon ulkopuolelle. Luovissa sisällöissä, kuten draamassa ja asiaviihteessä, analyysi on toisenlainen – ainakin niille, jotka uskovat markkinatalouden synnyttävän parempaa hinta-laatusuhdetta kuin suunnitelmatalous.

Laadun mittaaminen on aina hankalaa, mutta yksi tapa on käyttää alan omia tunnustuksia. Vuoden 2015 parhaita ohjelmia valitessaan Suomen televisioakatemia äänesti Kultainen Venla -palkinnoille 46 ehdokkuutta eri kategorioissa. Näistä vain kuusi meni Ylen itsensä tekemille ohjelmille – ja näissä ehdokkuuksissa ovat mukana lasten- ja ajankohtaisohjelmat, joista Yle tekee Suomessa lähes kaikki.

Avoin kilpailu tilauksista synnyttää parempaa tuotekehitystä ja sisältöä. Ostomallissa Yle päättäisi hankkia tästä tarjonnasta parhaaksi katsomansa tuotannot ja välittäisi ne suomalaisten iloksi ja hyödyksi. Verorahoilla saataisiin enemmän ja laadukkaampaa sisältöä.

Ylen mukaan voimakkaasti itsenäisten tuottajien tekemiä sisältöjä ei ole mahdollista lisätä, koska ala ei pysty tekemään selvästi aiempaa enemmän ohjelmia. Samankaltaista argumentointia käytti MTV 1990-luvun puolivälissä: yhtiö vastusti toisen kaupallisen tv-kanavan perustamista Suomeen väittäen, ettei maassa riitä tekijöitä kuin kolmelle tv-kanavalle. Väite oli tietenkin hölmö.

Kysyntä luo tarjontaa. Ylestäkin on siirtynyt osaavia työntekijöitä itsenäisiin tuotantoyhtiöihin, ja jotkut ovat perustaneet tuotantoyhtiöitä itse – esimerkiksi silloin, kun Nelonen aloitti toimintansa ja yhtiö päätti tilata kaiken ulkopuolisilta tuottajilta. Samalla alan kysyntä kasvoi merkittävästi.

Nykytilanteessa Yle täyttää kanaviaan kiinteän ”koneensa” tekemällä ohjelmistolla, kilpailuttamatta ideoita ja osaamista. Näin toimien yhtiö joutuu lähettämään myös ohjelmia, joita se – tai oikeastaan suomalainen yleisö – ei halua eikä tarvitse.

Yle ei nimittäin osta sisältöjä ulkoa silloin kun yhtiö niitä tarvitsee vaan vuodesta toiseen sillä pienellä summalla, joka suurten kiinteiden kulujen jälkeen jää. Kun Ylen pitää säästää, yhtiö leikkaa aina ensimmäiseksi ulkopuolisia ostoja. Viimeksi lokakuussa Yle perui kauan lupaamansa vaatimattoman korotuksen ulkopuolisiin ostoihin.

Jos luovat sisällöt olisivat makkaraa ja Ylen tehtävä olla makkaratehdas, kiinteään resurssiin perustuva järjestelmä voisi toimiakin. Mutta markkinoilta saa aina useampia, parempia ja halvempia vaihtoehtoja. Siksi maailman tv-toimijat ja online-jakelijat ostavat sisältönsä ulkoa, kuten Suomen kaupalliset kanavatkin.

Markkinatkin tarvitsevat sääntöjä. Ylen pitäisi tilata ainoastaan Suomessa kehitettyjä sisältöjä eikä lainkaan kansainvälisiä formaatteja.

Ylen ostojen huomattava kasvattaminen lisäisi kansainvälisen tason sisältöjä, synnyttäisi paljon uusia kotimaisia tekijänoikeuksia ja edistäisi alan kansainvälistä kauppaa. Nytkin kansainvälisten oikeuksien kauppa on ollut käytännössä kokonaan itsenäisten tuotantoyhtiöiden varassa ja kasvun varaa on paljon, jos kotimaista kysyntää olisi.

Ylen ulkopuolisiin sisältöihin käyttämä raha olisi myös investointi suomalaisiin innovaatioihin ja kilpailukykyyn kansainvälisillä digitalisoituvilla sisältömarkkinoilla.

Ja suomalaiset saisivat enemmän katetta maksamalleen Yle-verolle.

Roope Lehtinen

Kirjoittaja on Moskito Television Oy:n toimitusjohtaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat