Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Meillä syötiin valmislaatikoita – kiitos siitä, äiti

Pääkirjoitus
 
Päivi Paulavaara Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n kaupunkitoimituksen uutistuottaja.

Kun joulu koittaa, kaadun puolikuolleena kuusen alle, ilmoitti ystäväni pari viikkoa sitten.

Mitään erityistä ei ollut sattunut. On vain ruuhkavuosia elävän kolmekymppisen naisen minuuttiaikatauluarkea, jota riittämättömyyden tunne värittää: raskas mutta rakas työ, jossa päivät venyvät ympäripyöreiksi. Kotona pieni mutta kiltti lapsi, kaukana asuvat vanhemmat, parisuhde.

Toinen ystäväni puhkesi itkuun. ”En ymmärrä, miksi olen näin uupunut. Miten mä voin olla näin heikko?”

Vaikka heikkoutta tämä nainen ei ole nähnytkään: on epäsäännöllinen työ, yrittäjämies, päiväkodin flunssakierteessä pyörivä pieni lapsi sekä hoidettavana kroonisesti sairas, vuoden aikana kaksi syöpädiagnoosia saanut läheinen.

Ja tulisi vielä pitää huolta parisuhteesta, omasta kehosta, kulttuurielämyksistä, ystävyys- ja sukulaisuussuhteista ja kodista. Töissä olisi hyvä ylittää odotukset – aina.

Koko ajan pitäisi, mutta tunnit ja voimat loppuvat. Lopputuloksena on tunne, ettei mikään riitä.

Kunpa joulu toisi kaivatun hengähdystauon jatkuviin vaatimuksiin, mutta ei.

Kodista pitäisi loihtia tunnelmallinen ja siisti pesä onnelliselle perheelle. Idyllin emäntä kunnioittaa perinteitä loihtimalla laatikot ja muut herkut samalla reseptillä kuin suvun naiset aina.

Lapset ehkä saavat stressaantuneen ja väsyneen äidin, mutta mitäköhän se isoisoisoäiti sanoisi, jos karjalanpaisti jäisi joulupöydästä? Hän tosin kuoli jo 30 vuotta sitten, mutta ne perinteet!

Ja lahjat: kunnon äiti, täti ja vaimo ei turvaudu bulkki- tai hittilahjoihin. Paketoinnissa voisi käyttää itse tehtyä paperia, koska kääre on puoli lahjaa.

Syksy on ollut pimeä ja pitkä. Jos tähän jouluun jotain saisi toivoa, niin hyppysellisen arkista armoa. Itseäsi ja muita kohtaan. Tunnetta, että koko ajan ei ole pakko jotain. Ei sinun, eikä muiden.

Hyväksymistä, että tämä riittää, tämä on hyvä näin. Minä riitän ja minä olen hyvä näin. Pieniä ihmeitä tapahtuu ja toiveet voivat täyttyä, vaikka riisipuurosta olisi unohtunut manteli.

Lapsi ei muista, oliko kinkulla kastiketta tai koristeena pakasteherneitä. Mutta minä muistan, kuinka aina kaiken jaksava, osaava ja ehtivä äiti aattoaamuisin otti syliin ja lauloi joululauluja kovaa ja korkealta. Rentona ja hellänä.

Niin, vasta tajusin, että meillä syötiinkin valmislaatikoita. Kiitos siitä, äiti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat