Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Taloudesta tulee toinen toistaan myrkyllisempiä tunnuslukuja, mutta käynnissä on loputon šakinpeluu

Pääkirjoitus
 
Teija Sutinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n pääkirjoitustoimittaja.

Me emme ole taloudellisesti kypsiä olemaan eurossa. Emme kykene olemaan niin kuin siellä pitäisi olla, sanoo suomalaisen pörssiyhtiön johtaja taustakeskustelussa.

Johtajan mukaan euro on ollut Suomelle poliittinen projekti, side länteen, ja on sellaisena myös toiminut oikein hyvin. Sen sijaan euron vaatima taloudellinen projekti ei ole Suomelta onnistunut.

”Me köyhdymme, kun olemme amatöörejä. Olkoon sitten niin”, yritysjohtaja sanoo.

Eurossa ei voi säätää valuuttakurssia itselleen sopivaksi devalvoimalla eli alentamalla yhdessä yössä kotimaisen tuotannon hintaa ulkomaan rahassa. Siksi nykyinen hallitus on kuluneena syksynä yrittänyt sisäistä devalvaatiota: työmarkkinajärjestöt sopisivat yhdessä erilaisista työehtojen muutoksista, minkä lisäksi palkkoihin ei tulisi korotuksia ja työn tuottavuutta yritettäisiin lisätä.

Tästä ei ole tullut mitään Juha Sipilän (kesk) hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen neuvotteluissa. Sen sijaan on saatu näytteitä amatöörimäisyydestä, jota ovat osoittaneet niin hallitus, työnantajat kuin työntekijätkin. Kuvaan kuuluu, että nyt jälkikäteen kaikki osapuolet osaavat kyllä arvostella toisiaan.

Tulossa on ehkä pakkolakeja, joissa hallitus leikkaa työvoimakustannuksia väkisin. Maasta ei tosin tunnu löytyvän ketään, joka kannattaisi kyseisiä lakeja.

Hallitus saapasteli työmarkkinapöytään ymmärtämättä tai piittaamatta, että siellä toimitaan tietyn koreografian mukaan. Koreografia on pian pakko tuoda nykyaikaan, mutta ulkoapäin sanellun muutoksen ennuste on huono.

Hallituksen piiristä juntturaa selitetään sillä, että ”militantit” ovat nyt niskan päällä niin työnantaja- kuin työntekijäpuolellakin.

Työnantajien EK:ssa on tosiaan paljon turhautuneita, joiden mielestä työntekijäpuolen ajatukset tai toimintatavat eivät vastaa enää tätä päivää. Turhautuneet näkevät nyt historiallisen tilaisuuden: maassa on porvarihallitus, taantuma on heikentänyt työntekijöiden asemaa ja työsuhteet ovat järjestäytymisastetta koettelevassa murroksessa.

Työntekijät tietävät tämän. Osa liitoista olisi valmis sopimaan edes jostakin, koska hävittävää on paljon enemmän, jos pakkolait tulevat voimaan. Häviäjiä ovat etenkin kuntien ja valtion työntekijät, mutta heitä ei kuunneltu, kun SAK:n militantein liitto AKT sanoutui irti yhteiskuntasopimusneuvotteluista. Se siitä palkansaajien keskinäisestä solidaarisuudesta.

Kukaan ei luota edes naapuriinsa, saati vastapuoleen tai hallitukseen. Taloudesta tulee toinen toistaan myrkyllisempiä tunnuslukuja, mutta käynnissä on loputon šakinpeluu.

Kollega Unto Hämäläisen blogin lukijakommenteissa Kyösti Salovaara vertaili aiemmin syksyllä Suomen ja Ruotsin työmarkkinoita toisiinsa. Ruotsissa ei tehdä tupoja, lakkoja ei ole ja talous kasvaa kohisten.

”Tästä herää epämiellyttävä kysymys: onko suomalainen ihminen jotenkin kehittymätön tähän normaaliin, globaaliin maailmanmenoon, ja jos on, johtuuko se geeneistä vai kulttuuriperinnöstä?” Salovaara kirjoitti.

Ehkä maiden ero ei sittenkään johdu geeneistä tai kulttuuriperinnöstä, mutta voisiko se johtua Suomessa paljon pilkatusta ruotsalaisesta päätöksenteko- ja johtamistyylistä? Se perustuu perusteelliseen neuvotteluun ja ihmisten sitouttamiseen. Ne ovat myös työmarkkinapäätöksenteossa keskeisiä asioita.

Ruotsissa vuosien ajan vientiteollisuus on määritellyt palkankorotusvaran. Sopimusraamit tehdään aloittain, ja paikallisesti työpaikoilla sovitaan esimerkiksi työajoista, joustoista tai palkankorotuksista. Hallitus pysyy prosessista loitolla.

Jo aiemmin mainittu pörssiyhtiön johtaja tuntee myös Ruotsin, joka ei ole eurossa mutta toimii kuten euromaa Suomen pitäisi toimia.

”Siellä henkilökunta on mukana yritysten päätöksenteossa. Vastakkainasettelua ei ole, ja keskustelu on kehittynyttä. Tavalliset ruotsalaiset ymmärtävät talousasioita, koska niitä opetetaan koulussa paremmin”, johtaja kehuu.

Loogisinta olisikin aloittaa eurosuomalaisten opettaminen taloudelliseen kypsyyteen työpaikoilta, antamalla työntekijöille enemmän vastuuta päätöksenteossa ja tietoa työnantajayrityksestään. Mutta se taas vaatii kaikilta osapuolilta henkistä kypsyyttä, toisten kuuntelemista ja kunnioittamista. Siitä on tänä syksynä ollut pulaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat