Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tapaninpäivä päättää hiljentymisen ajan

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Tapaninpäivää vietetään ensimmäisen marttyyriin, protomarttyyri Stefanoksen ja myös muiden marttyyrien kunniaksi.

Kristillisen merkityksen lisäksi tapaninpäivästä on aikojen saatossa kehkeytynyt myös hevosten ja hevosmiesten juhlapäivä. Tämä juontaa juurensa siitä, että joulunpyhät vietettiin hartaasti kotona, mutta tapanina oli lupa lähteä kylänraitille riehakkaalle hevosajelulle.

Rekiretkien ajasta maailma on muuttunut huimasti. Vaikka Suomi edelleen pysähtyy jouluaattona kello 12 ja aukeaa uudelleen joulunpyhien jälkeen, ravintoloita on auki myös aattona ja joulupäivänä. Vaikka vanhemmat miten yrittävät pitää perheen teinit joulunpyhät kotona, nuoriso ei ole enää samaan tapaan umpiossa kuin aikanaan pirtin kammarissa. Sosiaalisen median kautta voi raportoida kavereille joulunajan kuulumiset reaaliajassa.

Yhtenäiskulttuuri on murentunut, eikä enää ole yhtä yhtenäistä kansallista tapaa viettää joulua. Koti ei myöskään ole entiseen tapaan joulunvieton keskiössä. Yhä useampi lähtee joulun viettoon ulkomaille. Sinkkutalouksien määrä on kasvanut, eikä ydinperheen joulunvietto ole enää entisen kaltainen vakio.

Silti jouluperinteet ovat monilta osin säilyneet myös hämmästyttävällä tavalla ennallaan. Joulun valmisteluihin kuuluu joulustressi – imelletty perunalaatikko meni tänäkin vuonna pieleen. Siihen kuuluvat stressin aiheuttaman perheriidat. Siihen kuuluu valitus joulun sanoman unohtamisesta. Joulun kaupallistumisesta onkin valitettu jo vuosikymmeniä.

Joulu on kaikesta häsellyksestä huolimatta ennen kaikkea hiljentymisen aikaa, jota halutaan viettää läheisten kanssa. Maailma muuttuu jatkuvasti monimutkaisemmaksi, nopeatempoisemmaksi ja vaikeammin hahmotettavaksi. Siksi on hienoa, että kerran vuodessa voi vetäytyä siitä pois joulun viettoon.

Monelle joulussa hienointa onkin joulupäivä. Silloin aaton suorituspaineet ovat ohi ja voi hyvällä omallatunnolla olla tekemättä yhtään mitään.

Tapaninpäivänä voi sitten palailla ihmisten ilmoille – vaikka tapanintansseihin, joita järjestetään tänäkin vuonna eri puolilla maata.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat