Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mitä lapsesi ajattelee rahasta? Tai niistä, joilla sitä ei ole?

Pääkirjoitus
 
Erja Yläjärvi Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n toimituspäällikkö.

Tiedätkö, mitä lapsesi ajattelee rahasta? Tai mitä hän ajattelee niistä, joilla sitä ei ole?

Avoin keskustelu rahasta ja siihen liittyvistä arvoista on ollut suomalaisille perinteisesti hyvin vaikeaa. Me vanhemmat emme useinkaan osaa puhua vaivautumatta rahasta edes toisten aikuisten kanssa. Niinpä emme välttämättä osaa keskustella rahasta luontevasti lastenkaan kanssa. Harvoin omat vanhempammekaan kykenivät siihen, kun itse olimme pieniä.

Ehkä vaistomaisesti ajattelemme, ettei lasten tarvitse vaivata päätään niin isoilla asioilla. Ja vaikka viikkorahakeskustelu vielä onnistuisikin, lasten kanssa ei aina keskustella syvemmin esimerkiksi siitä, käyttääkö perhe rahansa arvojensa mukaisiin asioihin.

Raha on keskeinen osa lasten elämää, vaikka vanhemmat miten yrittäisivät vältellä aihetta. Se on läsnä tavaroina, matkoina ja elämyksinä – ja niihin liittyvinä vertailuina – joka paikassa, jo päiväkoti-iästä lähtien. Myös esimerkiksi kalliimpien harrastusten tuoma luokkavoima lasten keskuudessa on valtava.

Turun yliopiston sosiaalipolitiikan professorin Mia Hakovirran mukaan lapset tekevät ikätovereidensa perheiden varallisuudesta pitkälle meneviä päätelmiä. ”Lapset ajattelevat, että köyhät lapset ovat laiskoja tai passiivisempia kuin muut”, Hakovirta kertoi Ylen haastattelussa marraskuussa (Yle 23.11.).

Hämmästyttävän samankaltainen asenne toistui suomalaisten aikuisten näkemyksissä, kun Helsingin Sanomat julkaisi viikko sitten laajan köyhyysselvityksen: mitä varakkaampia ihmiset ovat, sitä enemmän he näkevät köyhyyden köyhän omaksi syyksi.

Pidämme muilla elämänalueilla usein itsestäänselvänä, että aikuisten kuuluu opettaa lapsille avarakatseisuutta ja erilaisuuden huomioon ottamista. Oletamme myös koulun tekevän niin. Silti rahaan liittyvistä asenteista ollaan helposti hiljaa niin kotona kuin koulussakin.

Rahaan ja sen puutteeseen liittyy kuitenkin paljon arvottavia ajatuksia, jotka eivät synny tyhjiössä. Jos haluamme lasten kunnioittavan niin varakkaita kuin varattomiakin ihmisiä, ensimmäinen askel siihen suuntaan on, että rahasta ja köyhyydestä ylipäätään puhutaan. Umpiossa kasvaminen tuottaa lähinnä stereotypioita, olipa oma varallisuus millainen tahansa.

Lapset ansaitsevat avointa keskustelua rahasta ja suhteestaan siihen, ja keskustelun on alettava meistä aikuisista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat