Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Verottaja kiristää otettaan etelän veropakolaisista

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Suomesta ei kohtapuoliin kannata muuttaa Espanjaan eläkepäiviä viettämään – ei ainakaan, jos pyrkimyksenä on verojen minimointi.

Vuodesta 1967 voimassa olleen Suomen ja Espanjan välisen verosopimuksen mukaan Suomessa ansaittua eläkettä verotetaan asuinmaan säännöillä. Tämä koskee siis yksityisellä työnantajalla ansaittua eläkettä. Julkisen sektorin palveluksessa ansaittuja eläkkeitä Suomi voi verottaa, vaikka eläkeläinen olisi muuttanut Suomesta Espanjaan.

Tähän on tulossa muutos parin vuoden siirtymäajan jälkeen. Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) allekirjoitti joulun alla Suomen ja Espanjan välisen uuden verosopimuksen (HS 16.12.). Sopimus, joka pitää vielä hyväksyttää kummankin maan parlamentissa, saattaisi tulla voimaan vuoden 2017 alussa.

Espanja on ollut suomalaiseläkeläisten suosikki ulkomaista asuinmaata valittaessa. Talvet ovat leudompia ja eläminen halvempaa kuin Suomessa.

Espanjan naapurimaa Portugali ei ole ainakaan vielä yhtä suosittu eikä yhtä tunnettu. Kun Kalevi Keihäsen matkatoimisto kuljetti jo 1970-luvun alkuvuosina suomalaisia Espanjan aurinkoon, Portugalin etelärannikko Algarve on noussut suosioon oikeastaan parin viime vuosikymmenen aikana.

Portugali kohtelee yksityisellä työnantajalla työuransa tehneitä eläkeläisiä vielä helläkätisemmin kuin Espanja. Portugalin kanssa Suomella on samanlainen verosopimus kuin Espanjan kanssa. Portugalissa asuvat ulkomaalaiset voidaan kuitenkin hakemuksesta vapauttaa määrävuosiksi Portugalin verotuksesta.

Ilmiö tuli Suomessa tunnetuksi syksyllä, kun selvisi, että hiljattain eläköityneet vuorineuvokset Matti Halmesmäki, Sakari Tamminen ja Kim Gran ovat siirtäneet kirjansa Portugaliin, jossa heillä on mahdollisuus nollaverotukseen.

Tähänkin Suomi neuvottelee muutosta, joka tulisi voimaan aikaisintaan vuonna 2017.

Verosopimusten alkuperäinen tarkoitus oli estää tulojen päällekkäinen verotus sekä lähtömaassa että uudessa asuinmaassa. Kaksinkertainen verojen välttäminen tuskin oli verottajan tarkoitus.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat