Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkijoiden aika kuluu hakemuksiin

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Kun viime aikoina on törmännyt yliopistoihmisiin, keskusteluissa ovat toistuneet lähes aina samat aiheet: Juha Sipilän (kesk) hallituksen rajut leikkaukset korkeakoulujen rahoitukseen ja hallituksen ylimieliseksi koettu suhtautuminen tieteentekijöihin.

Akateeminen maailma on muuttunut nopeasti. Yliopistojen perusrahoituksen leikkausten seurauksena kilpailu hankekohtaisista tutkimusmäärärahoista on todella kovaa. Monen tieteentekijän ajasta menee kohtuuttoman suuri osa erilaisten apurahahakemusten täyttämiseen. Tämä aika on pois tutkimuksesta ja opetuksesta.

Kilpailun kiristyessä tutkimusrahat keskittyvät huippututkijoille ja huippuyksiköille, joten moni tutkija täyttää hakemuksia turhaan. Tuoreessa Kansantaloustieteellisessä aikakauskirjassa taloustieteen professori Klaus Kultti sekä tutkijat Mikko Nurminen ja Janne Tukiainen selvittivät tutkimusrahoituksen kilpailutuksen kustannuksia. Esimerkkinä heillä oli valtioneuvoston strateginen tutkimusraha.

Hallitus päätti pari vuotta sitten kohdentaa rahoitusta Suomen tulevaisuuden kannalta tärkeisiin tutkimushankkeisiin. Rahat saatiin leikkaamalla valtion tutkimuslaitosten rahoitusta. Järjestelmä toimii niin, että valtioneuvosto päättää vuosittain ohjelman painopistealueet, mutta varsinaiset rahoituspäätökset tekee akateeminen raati eli Suomen Akatemiassa toimiva strategisen tutkimuksen neuvosto.

Tänä vuonna rahaa oli jaossa 52,5 miljoonaa. Se jaettiin 16 tutkijaryhmälle. Kaikkiaan rahaa haki 130 ryhmää, joten vain 12 prosenttia hakijoista sai rahoituksen.

Kultti ja kumppanit lähettivät kaikkien hakijaryhmien vetäjille kyselyn, kuinka monta työtuntia strategisen tutkimuksen hakemuksen tekeminen vaati.

Professoreiden ja muiden tutkijoiden hakemuksiin käyttämän työajan rahallinen arvo oli selvityksen mukaan vähintään 3,3 miljoonaa euroa. Laskennalliset kustannukset nousevat vielä tästä, sillä selvityksessä ei ole mukana niitä hankkeita, joihin oli käytetty työtunteja vaikka hakemusta ei lähetetty. Lisäksi kustannuksia tulee muun muassa arvioitsijoiden palkkioista.

Kirjoituksessa esitetään, että uudesta rahoitusvälineestä olisi aiheellista tehdä huolellinen hyöty-kustannusanalyysi.

Valtioneuvoston strategisen tutkimusrahoituksen kustannuksia ja toimivuutta onkin syytä arvioida. Hakuprosessi on kieltämättä hyvin raskas. Tämän vuoden haussa hakemusten tuli ensin läpäistä niin sanotun relevanssipaneelin arvio, joka tarkasteli hankkeen käytännöllistä merkitystä. Tätä varten kaikkien hakijoiden piti tehdä kattava vuorovaikutusarvio, jota ei yleensä vaadita rahoitushakemuksiin. Vasta tämän jälkeen arvioitiin eri hankkeiden akateeminen painoarvo.

Tutkijoiden kritiikin vuoksi hakuprosessia on jo kevennetty. Joulukuussa päättyneessä haussa hakijoille järjestettiin esikarsinta. Vasta aiehakemusten jälkeen valitaan ne tutkimuskonsortiot, joilta pyydetään varsinainen hakemus.

Strategisen tutkimusrahoituksen perusajatus on hyvä. Konsortiossa pitää olla edustettuna vähintään kolme tieteenalaa, mikä pakottaa siiloutuneita tutkijoita poikkitieteellisyyteen. Vaikka tutkijat kritisoivat vuorovaikutusarviota, se on itse asiassa koko rahoitusinstrumentin keskeinen idea: tarkoitus on teettää korkeatasoista tutkimustietoa, jota poliittiset päättäjät voivat hyödyntää päätöksenteossaan.

Järjestelmän suurin haaste voikin olla vastaanottajapäässä. Päättäjien toivoisi todella myös hyödyntävän ohjelman tuottamaa tutkimustietoa päätöksenteon pohjana. Ainakaan tähän mennessä Juha Sipilän hallitus ei ole tällä saralla kunnostautunut.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat