Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sipilä johtaa maata yrittäjän opeilla

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Pääministeri Juha Sipilän hurja vuosi
Pääministeri Juha Sipilän hurja vuosi
Pakolaiskriisi, työehtoja heikentävä poikkeuksellinen lainsäädäntö, hallituskriisi, ja niin edelleen. Pääministeri Juha Sipilän (kesk) kausi on ollut vauhdikas. HS kokosi tärkeimmät hetket videolle.

Vuoden lähestyessä loppuaan on tapana tutkailla mennyttä vuotta ja arvuutella tulevaa. Helsingin Sanomat tarkastelee keskustan, perussuomalaisten ja kokoomuksen puheenjohtajien kulunutta vuotta heidän puolestaan, yksi kerrallaan.

Kellekään ei liene jäänyt epäselväksi, että pääministeri Juha Sipilä (kesk) on taustaltaan yritysjohtaja. Sitä ennen hän on ollut it-alan omistajayrittäjä. Hän on pyrkinyt saamaan isännän äänen kuuluviin myös koko yhteiskunnassa. Kun ääni ei ole aina kuulunut, turhautuminen ja kiukustuminen on näkynyt.

Lasse Rantanen

Sipilän yritystausta näkyy jo hallitusohjelmassa, joka vilisee visioita, strategisia tavoitteita ja kärkihankkeita.

Politiikkaan vasta vuoden 2011 vaaleissa loikannut Sipilä on tietoisesti viljellyt mielikuvaa, että tällä kertaa kaikki on toisin: tämä hallitus panee tuulemaan. Vertailukohta edellisen vaalikauden sinipunahallituksiin on tosin helppo.

Aivan kaikki Sipilän ideat eivät ole osoittautuneet toimiviksi. Hallituksen oli määrä aloittaa työskentelynsä avokonttorissa, jotta ministerit ja avustajat oppivat tuntemaan toisensa paremmin. Avokonttorityöskentely haudattiin sittemmin vähin äänin.

Sipilä on pitänyt hallituksessaan yllä rivakkaa tahtia. Suuret päätökset pyritään tekemään etupainotteisesti. Kiivas tahti myös näkyy jäljessä: Sipilän porvarihallituksen lainvalmistelua on moitittu hätiköidyksi ja leväperäiseksi. Tiukimmista aikarajoistaan Sipilä on joutunut joustamaan useammankin kerran.

Hallituksen kriittisimmät päivät koettiin syksyllä sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksesta neuvoteltaessa. Sipilä astui julkisuuteen uhkauksella, että jos valmista ei synny sen illan aikana, hän marssii tasavallan presidentin luo ja pyytää hallituksensa eroa. Kokoomuslaiset olivat tyrmistyneitä: eihän hallitusta noin vähästä voi hajottaa. Itse asia on toki merkittävä, mutta se, että valmista ei tule Sipilän haluamassa aikataulussa, tuntui hallituksen hajottamisen perusteluksi vähäiseltä.

Lopputuloksena sote-ratkaisu syntyi, ei aivan Sipilän haluamassa tahdissa, mutta parissa päivässä kuitenkin. Kovinta vääntöä käytiin keskustan ja kokoomuksen välillä. Keskusta sai läpi ikiaikaisen haaveensa maakuntahallinnosta ja kokoomus palvelujen hankkimista koskevan valinnanvapauden. Sote on kuitenkin vielä kaukana valmiista.

Eivät kaikki keskustalaisetkaan ole seuranneet Sipilän tekemisiä ihaillen. Ensimmäinen pettymys oli, kun Sipilä syrjäytti hallituksesta kaikki keskustakonkarit ja otti tilalle Anne Bernerin, joka pääsi vaalien ensikertalaisena läpi, vieläpä sitoutumattomana ehdokkaana.

Pitkän linjan keskustalaisten mielestä Sipilä johtaa myös keskustaa liiaksi yritysopeilla. Hän ja muu puoluejohto sekä keskeiset avustajat muodostavat ”johtoryhmän”, muu eduskuntaryhmä edustaa lähinnä yrityksen henkilöstöä, jolle ilmoitetaan valmiiksi päätetyistä asioista.

Keskusta on luonteeltaan kansanliike eikä kaaderipuolue. Sipilä ei ole ymmärtänyt kansanliikkeen syvintä olemusta: kaikki viisaus ei asu puolueen johdossa, vaan se syntyy vuorovaikutuksessa puolueväen kanssa.

Ainakin toistaiseksi keskustan äänestäjät tuntuvat olevan Sipilän työskentelyyn tyytyväisiä: vaikka kokoomus ja etenkin perussuomalaiset ovat menettäneet lyhyen hallitustaipaleen aikana kannatustaan, keskusta on pärjännyt suhteellisen hyvin. Ja kuten Sipilä viikko sitten Ylen Pääministerin haastattelutunnilla tokaisi, hän ei mieti kansansuosiota tehdessään päätöksiä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat