Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Asiakkaan vapaus valita nousee päärooliin sotessa

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Hallitus asetti joulun alla työryhmän selvittämään sosiaali- ja terveydenhuoltoon suunniteltua valinnanvapautta, josta sovittiin hallituskriisin tuoksinassa marraskuussa. Samalla arvioidaan, miten nykyinen monesta tuutista tuleva sote-rahoitus yksinkertaistetaan.

Valinnanvapaudesta, kuten muistakin sote-asioista, on Suomessa tehty jo paljon taustaselvitystyötä. Vastikään joukkoon liittyi Kilpailu- ja kuluttajavirasto, jonka ansiokas raportti katsoo sote-asioita viimein myös asiakkaan ja kuluttajan näkökulmasta. Viraston lähtökohtana oli selvittää, millaisia kokemuksia valinnanvapaudesta on Ruotsissa, jota pidetään Suomessa yhtenä soten mallimaana.

Ruotsissa on 20 maakäräjäaluetta, jotka vastaavat terveydenhuollon järjestämisestä ja rahoituksesta omalla alueellaan. Alueet ovat toimineet vuodesta 2010 valinnanvapauden periaatteella.

Maakäräjät on järjestäjä, joka valitsee terveyspalveluiden tuottajat. Kaikki kriteerit täyttävät palveluntuottajat on hyväksyttävä mukaan, olivat ne yksityisiä tai julkisia. Maakäräjät maksaa korvauksen potilaan saamasta hoidosta potilaan valitsemalle tuottajalle.

Ruotsissa valinnanvapaus on parantanut asiakkaan asemaa. Palveluita on saatavilla ilman jonoja, uusia terveyskeskuksia on perustettu ja asiakkaat ovat pääosin tyytyväisiä. Ruotsissa lähtökohtana eivät olleet kustannussäästöt, jotka Suomessa ovat keskiössä, mutta sivutuotteena järjestelmästä on tullut tehokas.

Ruotsin malli ei ole ongelmaton, sillä esimerkiksi alueelliset erot ovat suuret. Palveluiden tuottajia on yllin kyllin tiheään asutuilla hyvätuloisilla alueilla, mutta syrjäkylillä on hiljaisempaa.

Suomi voi nyt oppia Ruotsin kokemuksista. Samalla meilläkin on mahdollista lisätä terveydenhuollon tehokkuutta tuomalla lisää kilpailua julkisten palveluntuottajien rinnalle – tarkasti mietityin pelisäännöin tietenkin.

Julkiselle vallalle jää vahva rooli, mutta päärooli on vihdoinkin varattu asiakkaalle. Kuten Kilpailu- ja kuluttajavirasto toteaa, mikään ei muutu, ellei asiakkaalla ole vapautta hylätä heikkolaatuisina tai kalliina pitämiään palveluita.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat