Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maahanmuuttajalapsia ei pidä eriarvoistaa – sosiaaliturvan heikentäminen lisäisi lapsiperheiden köyhyyttä

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Hallitus on turvapaikkapoliittisessa toimenpideohjelmassaan esittänyt, että suojelun tarpeen vuoksi maahan tulleiden sosiaaliturvajärjestelmä eriytettäisiin muiden sosiaaliturvaa alhaisemmalle tasolle.

On syytä selventää, kenen sosiaaliturvasta puhutaan. Turvapaikanhakijat eivät ole oikeutettuja perusturvaan, vaan he saavat vastaanottorahaa. Jos turvapaikanhakijalle myönnetään oleskelulupa, hänestä tulee maahanmuuttaja ja Suomen asukas. Kaikkia kuntien asukkaita kohdellaan samanarvoisesti, ja he ovat oikeutettuja vähimmäisturvaan sitä tarvitessaan.

Hallituksen ehdotuksen taustalla lienee pyrkimys vähentää Suomen houkuttelevuutta turvapaikanhakumaana. On kuitenkin epävarmaa, miten tämä eriarvoistava muutos vaikuttaisi tulijoiden määrään. Suomeen hakeutujat olettavat pääsevänsä töihin tai opiskelemaan. Ehdotus sen sijaan heikentää täällä jo asuvien maahanmuuttajien mahdollisuuksia kotoutua.

Sosiaaliturvan heikentäminen lisäisi lapsiperheiden köyhyyttä. Suurin osa pakolaistaustaisista maahanmuuttajista on nuoria aikuisia tai pikkulapsiperheitä. Tilastokeskuksen tulonjakotilastojen mukaan vieraskielisistä lapsista yli puolet kuuluu köyhimpään tuloviidennekseen jo nyt.

Suomessa vähimmäisperusturva on hyvin niukka. Euroopan neuvosto on asettanut Suomen tänä vuonna tarkkailtavaksi, koska vähimmäisturvan taso on neuvoston mukaan liian matala. Pakolaistaustaisten maahanmuuttajien vielä tätäkin heikompi vähimmäisturva syventäisi entisestään lapsiperheiden köyhyyttä. On epäoikeudenmukaista asettaa jotkut lapset muita huonompaan asemaan siksi, että heidän vanhempansa ovat tulleet maahan suojelun tarpeen vuoksi.

Julkisessa keskustelussa painotetaan usein, että maahanmuuttajien tulisi työllistyä. Muita heikompi vähimmäisturva ei auta siinä.

Tutkimusten mukaan maahanmuuttajien työllistymisvaikeudet johtuvat muun muassa koulutuksen, kielitaidon, terveydenhoidon ja verkostojen puutteesta. Työllistymistä vaikeuttavat työelämän syrjivät rekrytointikäytännöt ja se, että vähemmän koulutetulle työvoimalle on työmarkkinoilla niukasti kysyntää. Kotoutumiskoulutuksen pitkät jonot hidastavat osaltaan työelämään pääsyä.

Suomalaisen sosiaaliturvan joustamattomuus ja kannustinloukut vaikuttavat työttömyyden kohdatessa niin maahan muuttaneiden kuin Suomessa syntyneiden mahdollisuuksiin. Perusturvan varassa elävä ei hevin uskalla vastaanottaa pienipalkkaisia tilapäis- tai osa-aikatöitä, etteivät tukien maksatukset ja säännönmukaisuus vaarannu.

Maahan muuttaneet hyötyisivät muiden tavoin kannustinloukkujen purkamisesta sekä joustavista mahdollisuuksista yhdistää perusturva ja työnteko. Tulijoille on aluksi tarjolla lähinnä pienipalkkaisia ja tilapäisiä töitä. Perusturvan ja työnteon yhdistelmä olisi siksi monelle keino päästä työelämään ja edelleen säännöllisempään työhön.

Vähimmäisturvan heikentämisen tuomat julkisten menojen säästöt tulisivat nopeasti syödyiksi. Köyhyyden syveneminen ja kotoutumisen epäonnistuminen kasvattavat kustannuksia ja huonontavat väestöryhmien suhteita.

Eriarvoistava kohtelu voi myös ruokkia lasten radikalisoitumista sekä rikollisuuden ja harmaan talouden kasvua. Näitä haittoja ehkäisevät vuorovaikutus, kielikoulutus ja ihmisten yhdenvertainen kohtelu.

Suomi saa ensi vuonna arviolta 10 000 uutta asukasta, joiden oleskelulupa perustuu suojelun tarpeeseen. Lisäksi maahan asettuu vajaat 30 000 muuta ulkomailta muuttajaa. Muuttoliike on merkittävä mahdollisuus tasata väestön ikääntymisestä aiheutuvaa huoltosuhteen muutosta tulevan vuosikymmenen aikana. Tämä onnistuu vain, jos tulijat pääsevät koulutukseen ja työllistyvät.

Sosiaaliturvan yhdenvertaisuuden periaatteen romuttaminen olisi lyhytnäköistä. Jos tie erityisryhmien eriarvoiselle kohtelulle avataan, perässä voi seurata muita ryhmiä koskevia uusia aloitteita.

Olemmeko valmiita luopumaan yhdenvertaisuudesta sekä sysäämään sotaa ja vainoa pakoon päässeet uudet asukkaat vähempiosaiseksi alemmaksi luokaksi? Yhdenvertaisuus on yksi suomalaisen elämäntavan tärkeimmistä arvoista.

Minna Säävälä

Kirjoittaja on Väestöliiton

Monikulttuurisen osaamiskeskuksen päällikkö.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat