Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aivokirurgian suomalainen supertähti on ällistyttävän nopea ja väsymätön, mutta se on vain sivuseikka

Pääkirjoitus
 
Matti Apunen
Kirjoittaja on Elinkeinoelämän valtuuskunnan johtaja.

Ammattini on antanut tilaisuuden tavata suuren määrän poikkeusihmisiä: taiteen tähtiä, presidenttejä, tieteen suuria. Juha Hernesniemi on varmasti yksi kiinnostavimmista.

Hän on Suomen tunnetuin lääkäri ja aivokirurgien profeetta. Töölön sairaala on ollut viime vuosina maailman neurokirurgien suosituimpia matkakohteita.

Hernesniemestä on kirjoitettu paljon, ja häntä onkin helppo ihailla. Media on kertonut, että hän on leikatessaan ällistyttävän nopea ja väsymätön. Hernesniemi on tehnyt eri puolilla maailmaa 16 000 leikkausta. Hienoa, mutta määrä ja nopeus ovat lopulta kuitenkin sivuseikkoja.

Juha Hernesniemessä merkillepantavaa on hänen ilmaisemansa työeetos. Siihen kuuluvat halu parantaa jo tuhansia kertoja toistettua, täydellinen läpinäkyvyys ja tilivelvollisuus. Siihen eivät kuulu organisaatiotyöryhmät, luovuusseminaarit ja haaveet nopeasta eläköitymisestä.

Joulukuisena perjantaina Töölön sairaalan luentosali täyttyy kutsuvieraista. Salin etuosassa istuu juhlan kohde, eläkkeelle astuva Juha Hernesniemi. Puheiden ja musiikin jälkeen paljastetaan muotokuva.

Pauno Pohjolaisen maalaus on tehty karkeasti katkaistuille mustille lankuille. Teoksen muodossa voi hyvällä mielikuvituksella nähdä ristin jäämiä. Tauluun on naulattu laatta, jossa lukee ”Juha”. Oikeaan yläkulmaan on liimattu punainen varoituskolmio, jonka näkee vain hyvin läheltä: ”Herkästi syttyvää”.

Husin toimitusjohtaja Aki Lindén pitää puheen, jossa hän vertaa Hernesniemeä Tuntemattoman sotilaan Antti Rokkaan ja toivoo, ettei sairaalan johtoa ajateltaisi luutnantti Lammiona. Hernesniemen ilme ei värähdä.

Sairaalan sisällä on selvästi taisteltu rahasta ja sananvallasta, mutta en kysy mitä Lindén tarkoitti Antti Rokalla tai Pohjolainen symboleillaan. Sekään ei ole olennaista.

Juha Hernesniemi puhuu suorastaan ärsyttävän hiljaisella äänellä, mutta ääni on silti täynnä itsetuntoa. Avoin itsetunto ei ole ärsyttävää, se on vain epätavallista.

Hernesniemi ei saarnaa innovaatioista vaan tiimin suorituskyvystä. Hän puhuu toistoista: ”Ajattelin, että ehkä 10 000 leikkauksen jälkeen voi ruveta kehittämään jotain uutta. Jos alkaa parinsadan jälkeen valittaa kyllästymistä, on väärässä ammatissa.”

Ja mitä nopeuteen tulee, se osoittaa vain, että tiimi on analysoinut ja toistanut suoritustaan riittävästi.

Sopivin sana kuvaamaan aivokirurgin työtä on ”armoton”. Kaikki tietävät, että pienikin virhe voi aiheuttaa potilaan vammautumisen tai kuoleman. Vähemmän tunnettua on se, ettei mikään virhe jää piiloon. Jokainen leikkaus videoidaan ja tomografia kertoo mahdolliset vauriot tai puutteellisen työn.

Se on kova diili yhteiskunnassa, jossa melkein minkä tahansa erheen voi paikata jälkikäteisillä selityksillä ja oikeastaan kaikki on ympäristön vika.

Hernesniemen mielestä täysi läpinäkyvyys on ainoa tie. Siksi hän ei halua puhua onnesta: ”On vain oikeita suorituksia ja virheitä. Jos omaiset toivottavat onnea leikkaukseen, olen yleensä hiljaa.”

Maassa, jossa ylikorostetaan virkavastuuta, virheet tarkoittavat päättäväistä syyllisten etsintää, ja jokainen haluaa turvata selustansa.

Hernesniemi sanoo leikkaavansa, vaikka todennäköisyydet olisivat huonot.

”Hyvä lääkäri pyrkii auttamaan, jos vähänkin voi. Lääkäri, jonka käsissä kukaan ei kuole, on valinnut potilaansa liian hyvin. Vanhan neurokirurgian hokeman mukaan tulos on hyvä, jos kuolleisuus on alle yhden prosentin. Jos haluaa auttaa vaikeissa aivovammoissa, ei voi ajatella prosentteja.”

Haluaisin kysyä Hernesniemeltä, miten näin peloton ja taitava ihminen välttää sen, ettei korota itseään jumalaksi. Mutta en kysy sitäkään, koska ilmeinen vastaus siihen on hänen työnsä. Se rankaisee aina liian hyvää.

Juha Hernesniemelle selvästi vaikeinta on lopettaa työnteko, eikä hän aiokaan.

Todennäköisesti hän on lentokoneessa matkalla johonkin maailman sairaalaan ja lukee suosikkiaan, Harri Tapperin taiteilijamuistelmia Järkäle. Hernesniemi uskoo olevansa 68-vuotiaana parempi kirurgi kuin viisi vuotta sitten.

”Onneksi maailma on suuri”, hän sanoo.

HS pääsi seuraamaan Juha Hernesniemen työtä viime kesäkuussa. Artikkelin voit lukea täältä.

Kuukausiliitteen jutun Juha Hernesniemestä vuodelta 2011 voit lukea täältä.

Kirurgi: "Niin kauan teen leikkauksia, kun käsilläni pystyn seisomaan"
Kirurgi: "Niin kauan teen leikkauksia, kun käsilläni pystyn seisomaan"
Tutustuimme kesäkuussa leikkaussalitoimintaan Helsingin yliopistollisessa sairaalassa. HSTV seurasi paikan päällä, kun Juha Hernesniemi veti viimeisen neurokirurgian livekurssinsa ulkomaalaisille kollegoilleen. Syksyllä 68 vuotta täyttävä Hernesniemi ei kuitenkaan aio vielä leikkaussaleja jättää. Toimittaja ja editoija: Tomi Peurakoski HS, kuvaaja Leif Rosas.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat