Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Leiki töissä, ole utelias töissä ja innostu töissä – opi siis faneilta

Pääkirjoitus
 
Jussi Pullinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n uutispäällikkö.

Kun Star Wars: The Force Awakens -elokuvan alkutekstit pamahtivat ensi-iltapäivänä Tennispalatsin kankaalle, sali hurrasi. Iso osa yleisöstä oli pukeutunut elokuvan hahmoiksi, moni selvästi kovalla vaivalla. Voisin vannoa, että vähän taaempana salissa joku itki.

Odotetun elokuvan alkumetrit ovat olleet fanikulttuurin riemujuhlaa.

Maailman suunnannäyttäjät ovat jo vuosien ajan olleet väkeä, jota oli aikanaan muotia parjata nörteiksi. Heidän juurensa ovat juuri intohimoisessa fanikulttuurissa, fandomissa.

Yksityisiä avaruuslentoja ja Tesla-yrityksellä sähköautojen vallankumousta suunnittelevan Elon Muskin tiedetään saaneen inspiraationsa scifi-kirjoista ja sarjakuvista. Googlen ja Amazonin perustajat lainaavat scifi-kirjallisuutta ja iso osa koko ohjelmoinnin alakulttuurista ammentaa samasta lähteestä. Jo vuosia on hoettu, kuinka nörtit hallitsevat maailmaa, mutta hokeman koko merkitys alkaa näkyä vasta nyt.

Kun maailmantalous siirtyy savupiippujen ajasta informaation aikaan, muuttuu myös työ ja tapa luoda uutta.

Avainsana fandomissa on intohimo. Fanituksen – oli kohteensa sitten Star Wars, Nälkäpeli, Sofi Oksanen, Mannerheim tai Tolkien – elinvoimaa on loputon palo selvittää ihailun kohteesta kaikki mahdollinen, yhdistellä tietoa uusiksi ja heittäytyä ihailun kohteen maailmaan.

Kyse on samasta ilmiöstä, jonka Linus Torvalds vuonna 2001 muotoili ”Linuksen laiksi”. Se kertoo, kuinka ohjelmoijia motivoidaan. Torvaldsin mielestä jokaista ihmistä motivoivat järjestyksessä selviytyminen, sosiaalinen elämä sekä huvi. Todellinen virtuoosi ei enää käytä tietokonettaan selviytymisen vaan kahden viimeisen syyn vuoksi. Tärkeintä on tehdä innostavia asioita ja saada niistä kunniaa vertaisiltaan.

Linuksen laki oli esipuhe filosofi Pekka Himasen kirjaan, jossa Himanen muotoili ajatuksen ”hakkerietiikasta” – uudenlaisesta leikittelevästä ja luovasta työtavasta, joka haastaa protestanttisen raatamisen etiikan. Mielekkyyden etsintää on esimerkiksi Muskin puhe siitä, kuinka on etsittävä maailman suurimmat ongelmat ja niihin luovat ratkaisut.

Aiemmin fanikulttuuria oli tapana sättiä lapselliseksi. Viimeistään nyt tämä puhe kannattaa lopettaa. Ennemminkin kannattaa ymmärtää, miten tärkeitä menestystekijöitä leikki, uteliaisuus ja innostus nykyisin ovat.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat