Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Luottamusta tulevaan ei löydy kotoa eikä töistä

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Talouden vuosi 2015 päättyy samoissa tunnelmissa kuin se alkoikin: synkissä.

Pitkin syksyä on oltu näkevinään merkkejä talouden elpymisestä, mutta toivonpilkahdukset ovat kerta toisensa jälkeen nuupahtaneet. Myöskään maanantaina ei kaamokseen saatu uutta valoa, kun Tilastokeskus julkisti kuluttajabarometrin ja Elinkeinoelämän keskusliitto (EK) luottamusindikaattorinsa. Kyselyiden pääviesti oli se, että elpyminen ei ole alkanut.

Kuluttajien luottamus talouteen heikkeni joulukuussa verrattuna vuoden takaiseen sekä marraskuuhun.

Kuluttajien luottamusindikaattoriin vaikuttaa neljä osatekijää. Näistä neljästä heikkenivät odotukset omasta ja Suomen taloudesta. Sen sijaan näkemys työttömyyskehityksestä ja omista säästämismahdollisuuksista pysyivät ennallaan.

Joulukuussa 24 prosenttia kuluttajista arvioi Suomen taloustilanteen paranevan seuraavan vuoden aikana. Huomattavasti suurempi osa, 38 prosenttia, kuitenkin uskoi tilanteen heikkenevän. Vain 10 prosenttia uskoi työttömyyden vähenevän ja 60 prosenttia arvioi sen pahenevan.

Oman talouden suhteen näkemykset olivat hieman positiivisemmat – 23 prosenttia uskoi taloutensa paranevan, 16 prosenttia uskoi sen heikkenevän vuoden kuluessa. Kuitenkin joka viides työllinen arvioi, että riski jäädä työttömäksi on kasvanut.

Yritysten näkemykset ovat linjassa kuluttajien synkkyyden kanssa. Suomen teollisuuden alavire on jatkunut jo vuosia. Vähittäiskaupassakin luottamus oli EU-maiden heikointa, ja myyntiodotukset lähikuukausille ovat vaatimattomat.

Hieman valoisammalta näyttää rakentamisessa ja palveluissa. Rakentamisen luottamusindikaattori on selvästi yli pitkän aikavälin keskiarvon ja myös EU-maiden keskitasoa parempi. Palveluiden myynti on kasvanut loivasti.

Suomen kannalta ongelmallista on se, että muissa EU-maissa elpyminen on käynnistynyt jo aikaa sitten. Suomi on jäänyt tarpomaan paikalleen ja jää jatkuvasti muista jälkeen. Tuoreetkin tiedot osoittavat, että erilaisia kilpailukykyä vahvistavia toimia tarvittaisiin entistä kipeämmin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat