Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kannatus katosi, Soini se porskuttaa

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Ulkoministeri Timo Soinin hurja vuosi
Ulkoministeri Timo Soinin hurja vuosi
Vuosi lähestyy loppuaan. HSTV käy läpi perussuomalaisten puheenjohtajan, ulkoministeri Timo Soinin ministerikauden ikimuistoisimmat hetket.

Timo Soinilla ja perussuomalaisilla osui vaalikunnon ajoitus viime keväänä nappiin. Kun puolue oli ennakkoäänissä vielä kaukana kolmen kärjestä, vaalipäivän äänissä puolue kiri johtoon. Äänimäärissä perussuomalaiset oli lopulta kolmas, mutta edustajapaikkojen lukumäärässä toinen. Paraatiovi hallitukseen aukesi.

Myös hallitusneuvottelut sujuivat perussuomalaisilta verrattain onnistuneesti, kun ottaa huomioon, että puolueella ei ollut aiempaa kokemusta hallitusohjelman kirjoittamisesta.

Salkkujaossa Soini sai haluamansa ulkoministerin pestin. Parina viime vuosikymmenenä Suomessa on totuttu, että toiseksi suurimman puolueen puheenjohtaja ottaa valtiovarainministerin salkun. Soini aavisti vaarallisen mielikuvan: perussuomalaisten puheenjohtaja kurittamassa köyhää kansaa. Ei kiitos.

Lasse Rantanen

Soini sai junailtua hallitusohjelmaan kirjauksen euroalueen kriisimaiden tukemisesta. Sen olennainen kohta on, että kriisimaita tuetaan vain jo ennen porvarihallitusta päätettyjen valtuuksien puitteissa. Näin Soini pääsi sanomaan, ettei hän ole myöntänyt senttiäkään lisää Kreikan tukemiseen, vaan kaikki raha on annettu aiempien päätösten pohjalta.

Kaikkiin perussuomalaisiin sanoilla kikkailu ei tehonnut. Näkyvimmäksi arvostelijaksi nousi puolueen varapuheenjohtaja Sebastian Tynkkynen, joka yritti saada puolueen päättäviä elimiä äänestämään hallituksesta lähtemisestä. Tynkkynen ei saanut tahtoaan läpi, vaan potkut puolueesta. Siinä kulki Soinin sietokyvyn raja.

Soinin puolueen edustajien toilailut ovat olleet vähemmän esillä kuin viime vaalikaudella. Ehkä niihin on jo totuttu. Kansanedustaja Olli Immosen monikulttuurisuutta vastustavat kommentit tosin saivat aikaan mielenosoituksia.

Äänestäjät ovat selvästi pettyneet, kun perussuomalaiset eivät ole kyenneet vaikuttamaan asioihin toivotulla tavalla. Perussuomalaisten äänestäjien tuntuu olevan mahdoton ymmärtää, että Suomen poliittisessa järjestelmässä yksi puolue ei voi sanella hallituksen, saati koko maan politiikkaa.

Soini onkin nähnyt vaivaa saadakseen viestinsä perille. Joulunalusviikon tiedotustilaisuudessa hän todisteli, että Suomen turvapaikkapolitiikka on nyt kireämpää kuin koskaan.

Kun vielä vaaleissa perussuomalaiset saivat 17,7 prosenttia annetuista äänistä, tuoreimpien mielipidemittausten mukaan puolueen kannatus on enää runsaat kymmenen prosenttia. Mikä muu suuri puolue tahansa valmistautuisi jo puheenjohtajavaihdokseen. Perussuomalaiset on kuitenkin puolueena Soinin luomus, ja hän lähtee sitten kun haluaa.

Koska Soini on ulkoministerinä enimmäkseen ulkomailla, puolueen koossa pitäminen on delegoitu muutaman hengen sisäpiirille. Vaikka jatkuva reissaaminen käy selvästi fysiikan päälle, Soini epäilemättä myös nauttii tilanteesta. Ulkomailla häntä kohdellaan ulkoministerinä eikä protestipuolueen sisäisten riitojen ratkojana.

Ministerinä Soinissa on noussut esiin aivan uusi piirre: hänestä on tullut herkkähipiäinen. Soinin boikotti ruotsinkielistä Hufvudstadsbladetia vastaan on tapauksista tunnetuin, mutta on niitä ollut muitakin.

Tilanne on paradoksaalinen. Vuosikymmenet Soini oli suomalaisen politiikan hovinarri. Kannatuksen kasvaessa hän halusi, että perussuomalaisiin suhtaudutaan kuin muihinkin suuriin puolueisiin. Ja nyt kun perussuomalaisia kohdellaan kuin muitakin eli kriittisesti, hän pahoittaa mielensä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat