Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi oli tänäkin vuonna elintasomatkalla menneeseen

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Ensimmäisen Mooseksen kirjan tarina faaraon enneunesta muistetaan toisinaan väärin päin. Siis niin päin, että seitsemän laihan lehmän jälkeen Niilistä nousi seitsemän lihavaa lehmää. Kertomuksessa laihat ja lihavat menevät kuitenkin päinvastaisessa järjestyksessä. Opetus ei siis ole, että laihojen vuosien jälkeen kyllä koittavat väistämättä lihavat vuodet.

Opetus on vastasyklisen elvytyksen opetus: lihavina vuosina pitäisi varautua tuleviin laihoihin vuosiin. Suomi sen sijaan putosi taantumaan kasvavien hyvinvointilupausten ja kalliin palkkakierroksen jälkeen johtajanaan alisuoriutuva hallitus. Seitsemäs laiha vuosi meni jo ajat sitten. Suomi on ollut talouden äkkisukelluksen jälkeen jo kahdeksan vuotta taantumaa edeltäneen ajan bruttokansantuotteen tason alapuolella.

Suomi oli myös vuonna 2015 elintasomatkalla menneeseen. Eikä muutosta ole ainakaan vielä näkyvissä: viime vuoden yksi merkittävimmistä talousuutisista oli se, että Suomi putosi muun euroalueen tahdista.

Suomen talousongelmat ovat pääosin omatekoisia. Syytä vaikeuksiin ei kannata etsiä esimerkiksi yhteisvaluutta eurosta – vaikkakin kuluneet vuodet ovat paljastaneet järjestelmästä isoja puutteita. Suomi ja Ruotsi kohtasivat 1990-luvun alun laman rinta rinnan. Ruotsi otti iskusta opikseen, Suomi pääsi Nokian nousun avaamasta veräjästä.

Ruotsi uudisti työmarkkinoiden toiminnan, lisäsi joustoja ja aloitti kurinalaisen, työvoiman tarjontaa kasvattavan talouspolitiikan sekä tiukan finanssipolitiikan. Ruotsissa syntyi konsensus sisällöstä – siitä, että tällä tiellä tulee pysyä. Suomi ei pystynyt uudistumaan samalla tavalla. Täällä tuli vahvistettua suuren konsensuksen vallitessa sisällön sijaan muoto: se, että talouden ja työmarkkinoiden uudistuksissa on aina haettava yhteisymmärrystä.

Päättyvä vuosi yhteiskuntasopimusyritelmineen teki selväksi sen, että suomalainen pyrkimys konsensukseen ja kolmikantaisen valmistelun valta ovat muuttuneet hidasteiksi niille uudistuksille, joita Suomen talous tarvitsisi. Aivan liian moni voi vetää hätäjarrusta ja määritellä itse hädän. Ruotsin salaisuus ei ole kruunu vaan päätöksentekokyky, joka on ollut suomalaiseen ”vetokratiaan” verrattuna ylivoimainen.

Euroopan kriisimaille takavuosina talousoppia yläviistosta jakanut Suomi jäi tänä vuonna myös näiden maiden kasvuvauhdista. Euroopan keskuspankin rahatyönnön vaikutus ja halpa energia alkoivat jo hieman auttaa niitä. Suomi ja Kreikka eivät osaa tulevien vuosien bkt-arvioista päätellen kunnolla hyödyntää näitä virikkeitä – maat ovat pudonneet euroalueen kasvukisan peränpitäjiksi.

Vuosi 2015 teki selväksi myös sen, että Suomi elää taas metsästä. Hyvä kun jostain, mutta jotain murheellista on siinä, että vientivaltteja olivat paperi, sahatavara ja selluloosa.

Päättyvän vuoden taloussankareita olivat kotitaloudet. Kotitaloudet pitivät kansantalouden rattaita pyörimässä ja työttömyystilastoja kysynnällään siedettävinä. Tosin tämä veto syntyi velan voimin. Vuoden 2015 päättyessä suomalaiset kotitaloudet ovat keskimäärin velkaantuneempia kuin koskaan ennen.

Vuoden 2016 alkaessa Suomi on kuitenkin hyvän koulutuksen, vakaan yhteiskunnan ja laajan osaamisen vauras maa. Euroalueen häntäpään kumppani Kreikka on potentiaalia vertailtaessa monta sarjaa alempana. Suomen lohtu on, ettei Suomen tarvitse tyytyä alisuoriutujan rooliinsa. Jos ei tarvitse, ei myöskään pitäisi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat