Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Isisin kaatamiseen Irakissa tarvitaan monta voittoa

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Mikäli Ramadissa on vielä jäljellä alkuperäisiä asukkaita, he ovat tuskin jaksaneet kovin paljon riemuita Irakin armeijan etenemisestä heidän tuhottuun kaupunkiinsa.

Ramadin takaisinvaltaus viikonvaihteessa oli Irakin asevoimien tähän mennessä merkittävin näyttö sodassa terrorijärjestö Isisiä vastaan. Irakissa painotettiin erityisesti sitä, että maan asevoimat hääti Isisin ilman Iranin tukemien shiiamuslimien asejoukkojen apua. Irakin tulevaisuudelle on ratkaisevaa, että sillä on sekä hallitus että kansallinen armeija, jotka toimivat yli väestöryhmien rajojen.

Bagdadista länteen vievällä päätiellä strategisesti sijaitsevassa Ramadissa oli nähty monta asejoukkoa jo ennen kuin Isis valtasi kaupungin viime vuoden toukokuussa. Yhdysvaltain sotilaat valitsivat Ramadin tukikohdakseen vuonna 2003. Ympäröivän Anbarin maakunnan sunniväestön kapinallisryhmät ja yhdysvaltalaiset kävivät toistuvia taisteluja, kunnes kaupunki siirtyi irakilaisjoukkojen vastuulle vuonna 2007. Isisin valta oli Ramadille aiempiakin pahempi painajainen.

Takaisinvaltausta pohjustettiin huolella. Sitä ennen irakilaisjoukot häätivät Isisin taistelijat pienemmistä kaupungeista Bagdadin pohjoispuolella ja Irakin koillisosassa. Aiemmissa suuremmissa operaatioissa armeija on kuitenkin saanut ratkaisevaa tukea shiiajoukoilta.

Irakin hallituksen arvioiden mukaan Isis on nyt karkotettu noin puolesta niistä alueista, joita se valtasi viime vuoden touko–elokuussa. Silloin terrorijärjestö eteni nopeasti Irakin keski- ja länsiosissa. Ulkomaailma havahtui siihen, että Isis uhkasi Irakin ja Syyrian lisäksi myös muita maita.

Käännekohta Isisin etenemisessä oli pohjoisirakilaisen miljoonakaupungin Mosulin kaupungin valtaus kesäkuussa 2014. Isisin häätäminen kaupungista on armeijan uskottavuuden ja Irakin turvallisuustilanteen vakautumisen ehto.

Kun Isis saapui Mosuliin, pakeni runsaslukuisempi ja Yhdysvaltain miljardeilla varustama Irakin armeija sekasortoisesti. Armeijalla on nyt edessään paljon vaikeampi tehtävä Mosulissa kuin sillä oli Ramadissa, jossa vastassa oli lopulta ehkä vain joitakin satoja Isisin asemiehiä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat