Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ilmastosopua voi verrata työpaikan kahvikassaan

Pääkirjoitus
 
Petja Pelli
Petja Pelli Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n ulkomaantoimituksen uutistuottaja.

Kuluneen vuoden järisyttävin uutinen tapahtui Pariisissa.

Tarkoitan tietenkin ilmastosopua. Millään muulla tämän vuoden uutistapahtumalla ei ole yhtä kauaskantoisia seurauksia planeetalle.

Samalla kyse oli ehkä vuoden vaikeimmin ymmärrettävästä uutisesta. Sana ”historiallinen” kului uutisankkureiden suissa ympäri maailmaa. Ainakin minulta kesti silti hetken käsittää, mikä tässä on niin historiallista.

Historialliseksi kutsuttiin 1,5 asteen lämpötilatavoitetta. Niin paljon maapallo saisi lämmitä verrattuna esiteolliseen aikaan. Se on kuitenkin vain kaunis toive, josta jäädään nykyisillä lupauksilla kauas. Sopimuksen tekstissä sitä kohti ”jatketaan ponnistuksia”.

Historialliseksi sanottiin myös sitä, että sopimus on laillisesti sitova. Tämäkin historiallisuus alkoi tekstiä lukiessa tuntua laimealta. Sitovuus ei koske päästörajoituksia. Siihen ”tähdätään”, että ihmiskunnan päästöjen kasvu loppuisi ”niin pian kuin mahdollista”.

Sen sijaan 195 sopijamaata sitoutuu järjestelmään, jossa maat antavat viiden vuoden välein uudet lupaukset siitä, miten ne aikovat vähentää päästöjään. Lisäksi kunkin maan päästöjen kehitys tehdään entistä julkisemmaksi. Tätäkö pitäisi juhlia?

Kyllä. Tätä pitää juhlia, nyt uutenavuotena ja tulevinakin uusinavuosina, ja aina kun uusia päästölupauksia on saatu kuulla.

Pariisin sopimuksen viisaus on juuri sen vapaaehtoisuudessa. Sitovia päästöleikkureita yritettiin saada aikaan Kiotosta Kööpenhaminaan – huonolla menestyksellä. Sovusta lipsuttiin tai siitä jäätiin ulos heti kättelyssä.

Ei ole olemassa maailmanhallitusta, joka määräisi maailmanpoliisin Pekingiin tai Washingtoniin jakamaan hiilidioksidisakkoja.

Nyt syntynyttä sopua voi verrata työpaikan kahvikassaan. Ennen oli ukaasit viikoittaisista lahjoitusmääristä, mutta kirstun pohja paistoi. Nyt kokeillaan seinään pultattua taulua, johon jokainen merkitsee, kuinka paljon on kahvia ostanut. Pikku hiljaa paine vapaamatkustajia kohtaan toivottavasti kasvaa. Kaikki ovat kuitenkin siinä yhdessä ja ainoassa kahvihuoneessa, saman keittimen varassa.

Ja onhan Pariisin paperi myös kirkas viesti yrityksille ja niitä perustaville. 195 valtion allekirjoitukset kertovat, että muutos on jo alkanut ja että olisi typerää jättää sen mahdollisuudet käyttämättä.

Joten viimeistään huomenna: otetaan yhdet Pariisille.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat