Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Matkalla maailmalle

Pääkirjoitus
 
Kari Räisänen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n uutispäällikkö.

Harvoin ovat nuoret miehet olleet yhtä suuren huomion kohteena kuin suomalaiset kiekkojuniorit nyt alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa. Suomessa pelattavat kisat ovat urheilun ykkösaihe, ja isäntien otteluihin on mahdotonta enää saada pääsylippuja. Katsojat haluavat nähdä vielä viimeisen kerran huippulupaukset ennen kuin he siirtyvät tähdiksi Pohjois-Amerikan NHL:ään.

Hetkinen. Kuinkahan moni näistä pojista lopulta pääsee maailmalle?

Nyrkkisääntö on armoton: tuhansista junioreista vain muutamat nousevat huipulle.

Kolme vuotta sitten julkistettiin Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksen Kihun selvitys vuonna 1987 syntyneistä kiekkoilijoista. Kihu ryhtyi seuraamaan poikia, kun he olivat 15-vuotiaita. Kolmen vuoden jälkeen 58 prosenttia pojista oli jo lopettanut pelaamisen.

Tutkimukseen osallistui 2 813 pelaajaa. Heistä NHL:ään pääsi kaksi, idän KHL:ssä pelasi viisi ja muista ulkomaisista sarjoista paikan sai seitsemän pelaajaa. Kotimaan SM-liigaan nousi 31.

Yksi mukana olleista oli Tuukka Rask. HS:n haastattelussa hänen isänsä Jari kertoi, että pojalla on urheilijan sielu. ”Urheilu oli Tuukalle kaikki kaikessa, eikä koulu ollut suoraan sanottuna missään roolissa.”

Raskin unelmat toteutuivat: hän on jo kerran voittanut NHL:n mestaruuden.

Harrastuksensa lopettaneiden nuorten motiivit Kihun urheilupsykologi Niilo Konttinen tiivistää näin: innostus loppui, ikävät kokemukset lajin parissa, kaveripiirin vaikutus, lajin vaihto tai panostus koulunkäyntiin.

Nyt Kihulla on käynnissä uusi tutkimus, jossa seurataan paitsi harrastuksen jatkumista myös lasten motivaatiota ja liikunnan määrää.

Yhteiskunnalle on ongelma, jos nuoren liikuntaharrastus päättyy kokonaan. Kilpaurheilulle on ongelma, jos huipulle tähtäävien nuorten määrä vähenee.

Konttisen mukaan siinä ei ole mitään vikaa, jos kiekkoileva lapsi unelmoi urasta NHL:ssä. ”Lapsi elää hetkessä, eikä tee urasuunnitelmaa. Haaveet vievät lasta treeneihin.”

Uran toteutuminen on sitten toinen juttu. Lahjakkuus kantaa jonkin aikaa, mutta huipulle sillä ei päästä. Kaiken perustana on kova työ.

Konttinen on ollut urheilupsykologina 20-vuotiaiden ja miesten maajoukkueissa. ”Näistä pojista suuri osa tekee kovan uran jääkiekkoilijana. Taivas ei kuitenkaan aukea automaattisesti.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat