Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Historian loppu ei toteutunut – elämme keskellä suurta eurooppalaista tarinaa

Pääkirjoitus
 
Kaius Niemi Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien vastaava päätoimittaja.

”Hyvät uutiset Afrikasta tulevat usein hitaasti, jos ollenkaan. Maanosan perusongelmat ovat alikehitys ja köyhyys. Niissä tapahtuvat muutokset eivät aiheuta äkillisiä uutisotsikoita”, kirjoitti HS:n Afrikan-kirjeenvaihtaja Sami Sillanpää viime helmikuussa.

Sillanpää kertoi tuolloin, kuinka Afrikka oli pääsemässä kokonaan eroon poliosta ennen kuin muu maailma on saanut kitkettyä viruksen. Tiedonsaannilla on ollut tärkeä merkitys taudin ehkäisemisessä.

Poliouutisen taustalla onkin pitkään jatkuneita myönteisiä kehityskulkuja, kuten nuorten lukutaidon merkittävä kasvu Afrikassa.

Lukijapalautteesta päätellen Helsingin Sanomien vuosi Afrikassa avasi monen suomalaisen silmät maanosan moninaisuudelle. Lehti kulki Itä-Kongon sissien matkassa ja toisaalta raportoi sellaisesta kehittyvästä Afrikasta, joka usein jää sotien ja katastrofiuutisten varjoon.

Saharan eteläpuolisen Afrikan ennennäkemätön talouskasvu on esimerkiksi vienyt suomalaisia yrittäjiksi muun muassa Keniaan. Espoolaiset Ukko Liikkanen ja Niina Prittinen muuttivat Ugandaan.

HS vieraili heinäkuussa safariyrityksen perustaneen pariskunnan luona. Kaksikko oli aloittamassa lomakylän rakentamista Victoriajärven tuntumaan. Sadantuhannen euron pääomalla he olivat pystyttämässä 15 ruokokattoista mökkiä, ravintolan, toimiston, uima-altaan, saunan ja vedenpuhdistamon.

”Suomessa tällä rahalla perustaisi nakkikioskin”, Liikkanen totesi.

Alkavana vuonnakaan emme unohda Afrikkaa, vaikka painopiste siirtyy nyt Eurooppaan. Helsingin Sanomien vuoden 2016 kiertävä kirjeenvaihtaja Suvi Turtiainen aloittaa työnsä Budapestissa.

Journalistisena tavoitteenamme on tarjota moniulotteinen kuva oman mantereemme suurista muutoksista yhteensä viiden kirjeenvaihtajan voimin.

Jos kylmän sodan loppumisen jälkeen ennakoitiin historian lopun kaltaisesta tasaisesta kehitysvaiheesta, kulunut vuosi on viimeistään osoittanut ajatukset katteettomiksi unelmiksi.

Pikemminkin elämme keskellä suurta eurooppalaista tarinaa, jonka seuraavat luvut ovat vielä kirjoittamatta. Helsingin Sanomien tehtävänä on osaltaan kirjoittaa tätä aikalaishistoriaa samaan aikaan, kun asiat tapahtuvat.

Työ on tehtävä huolella, sillä nyt jos koskaan on tärkeää ymmärtää niitä pohjavirtoja ja hiljaisia signaaleita, jotka muovaavat Euroopan tulevaisuutta ja siten myös Suomea.

Siksi aloitamme ensi viikolla uuden Eurooppa-sivuston lehdessä ja digitaalisissa kanavissa.

Lehdessä kerran viikossa ilmestyvällä sivustolla seurataan mantereen suuria kehityskulkuja, kytkeydytään Euroopassa käytävään keskusteluun ja analysoidaan taustoja uutisotsikoiden takaa. Vertailemme Suomen tilannetta muihin eurooppalaisiin maihin ja avaamme EU:n toimintaa ja päätöksentekoa havainnollisesti.

Yksi suurista kysymyksistä liittyy siihen, jakavatko unionimaat tulevaisuudessa käsityksen avoimesta demokratiasta. Esimerkiksi Unkarin hallituksen toimet ovat herättäneet perusteltua huolta siitä, onko maanosamme jatkossa avointen yhteiskuntien suunnannäyttäjä. Vaakakupissa ovat kansalaisten perusoikeudet, mukaan lukien sananvapaus.

Vuosi 2016 on myös sananvapauden vuosi. On kulunut 250 vuotta siitä, kun Ruotsin säätyvaltiopäivillä säädettiin oman aikansa edistyksellisin painovapausasetus. Kokkolalainen kirkkoherra Anders Chydenius vaikutti ratkaisevasti asetuksen muotoutumiseen.

Kokonaisuus tähtäsi ennakkosensuurin poistamiseen, yhteiskunnallisen keskustelun – myös valtaapitävien arvostelun – sallimiseen sekä hallinnon asiakirjojen julkisuuteen. Vaikka sensuuri ei tuolloin täysin poistunutkaan, painovapausasetusta voi pitää pohjoismaisen lehdistönvapauden alkusysäyksenä.

Perintö elää edelleen. Suomi on ollut vuosia lehdistönvapauden ykkösmaa Toimittajat ilman rajoja -järjestön maailmanlaajuisessa vertailussa. YK:n kulttuuri- ja tiedejärjestö Unesco järjestääkin maailman lehdistönvapauden konferenssin Helsingissä toukokuussa.

HS aloittaa alkuvuodesta sananvapauteen ja -vastuuseen liittyviä sisältöprojekteja muun muassa Haaga-Helian toimittajakoulutusohjelman kanssa. Kutsumme mukaan yhteistyöhön koko Suomen median.

Toivotan kaikille lukijoille hyvää alkavaa vuotta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat