Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Syksy uuvutti Alexander Stubbin

Joulun alla puheet Alexander Stubbin vaihtamisesta virisivät uudelleen, etenkin kokoomuksen arvokonservatiivisiivessä.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Valtiovarainministeri Alexander Stubbin hurja vuosi
Valtiovarainministeri Alexander Stubbin hurja vuosi
Vuosi lähestyy loppuaan. HSTV käy läpi kokoomuksen puheenjohtajan, valtiovarainministeri Alexander Stubbin ikimuistoisimmat hetket. Toimittaja Paavo Teittinen HS, leikkaus Terhi Liimu HS.

Kokoomus ja sen puheenjohtaja Alexander Stubb selviytyivät kevään eduskuntavaaleista melkein pelkällä säikähdyksellä. Moni kokoomuslainen pelkäsi, että Stubbin pääministeriaikaiset sähläykset saisivat aikaan rankemman vaalitappion kuin mikä lopulta tuli.

Ääniosuudella laskettuna kokoomus oli vaaleissa toiseksi suurin puolue. Paikkajakauma suosi kuitenkin perussuomalaisia niin, että kokoomus jäi kolmanneksi, toki reilulla kaulalla demareihin. Pääministeriehdokas Juha Sipilä (kesk) valitsi perussuomalaisten lisäksi hallituskumppanikseen mieluummin kokoomuksen kuin Sdp:n.

Puoluejohtajien salkkujaossa Stubbille lankesi valtiovarainministerin salkku. Hän olisi varmaan ollut enemmän kotonaan ulkomailla ulkoministerin ominaisuudessa, mutta sen esti perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini. Hän ei halunnut valtiovarainministerin salkkua, koska tiesi, kuinka epäkiitollinen se olisi vaikeina talousaikoina nimenomaan perussuomalaisten puheenjohtajalle.

Jotkut epäilevät myös, että tasavallan presidentti Sauli Niinistö esti Stubbin pääsyn ulkoministeriksi. Niinistö esitti happamia kommentteja hallituksesta, kun Stubb oli pääministeri.

Rahaministeriön johtaminen on Stubbilta sujunut epäilemättä hyvin, ja hän on kenties ollut asemaansa tyytyväisempi kuin pääministerinä ollessaan. Häntä ei enää vaadita tilille kaikista hallituksen tekemisistä. Sen saa hoitaa Sipilä.

Vaalien alla Stubb korosti, kuinka kokoomuksesta on noussut nimenomaan vaikeiden aikojen päättäväisiä valtiovarainministereitä, kuten Iiro Viinanen ja Sauli Niinistö. Jyrki Kataisen hän unohti mainita.

Valtiovarainministerin oma laskutaito on jättänyt toivomisen varaa. Se kävi ilmi, kun hän eduskunnan kyselytunnilla tempaisi hatustaan arvion osakkeiden hallintarekisteristä annetuista viranomaislausunnoista.

Aluksi Stubb pyrki kuittaamaan asian lyhyesti. ”Sori siitä” jää lentäväksi lauseeksi. Hän myös yritti vierittää syytä virheestä alaisilleen ministeriössä. Pian kävi ilmi, ettei eduskunnan edessä annetusta virheellisestä lausunnosta selviä niin vähällä.

Niinpä seurasi toinen erikoinen episodi. Stubb pyysi ja sai puheenvuoron valtioneuvoston kyselytunnin – ja samalla televisiolähetyksen – loppupuolella. Siinä hän pyysi mitä nöyrimmin anteeksi. Silloin oli tosin jo tiedossa, että vasemmistoliitto ja vihreät tekevät välikysymyksen Stubbin virheellinen lausuma kimmokkeenaan.

Stubbiin kohdistunut välikysymys saattoi painaa häntä enemmän kuin hän näytti ulospäin. Ehkä myös Tampereella sattunut välikohtaus vaikutti taustalla. Tampereella Stubb sai mukillisen kolajuomaa syliinsä. Kesällä hänen kotinsa ikkunoita kivitettiin ja ammuttiin. Stubbin turvallisuudentunnetta oli kolhittu. Suomessa poliitikot ovat perinteisesti saaneet kulkea rauhassa.

Eduskunnan viimeisellä istuntoviikolla ennen joulua nähtiin eduskunnassa ja eri tilaisuuksissa vaisu ja poissaolevan oloinen Stubb. Myös ylenpalttinen itsevarmuus oli karissut. Parhaimmillaan Stubb on loistava puhuja, mutta viimeisellä istuntoviikolla hän ei ollut parhaimmillaan.

Kun vaalitappiosta tuli odotettua pienempi, kokoomuksessa vaimenivat äänekkäimmät puheet puheenjohtajavaihdoksesta. Joulun alla puheet Stubbin vaihtamisesta virisivät uudelleen, etenkin puolueen arvokonservatiivisiivessä. Kilpakumppanit muista puolueista mielellään levittävät kokoomuksen sisältä kuuluvaa kritiikkiä. Sisäministeri Petteri Orposta kuiskitaan seuraajaa. Eikä Jan Vapaavuortakaan ole unohdettu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat