Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Parhaimmillaan uudenvuoden­lupauksilla voi muuttaa itsensä lisäksi myös maailmaa

Ihminen saa asioita aikaan asettamalla uudenvuodenlupausten kaltaisia päämääriä ja pyrkimällä niitä kohti toisin kuin eläimet, jotka syöksähtelevät eri suuntiin vaistojensa varassa.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Benoit Tessier / Reuters
Sadat ympäristöaktivistit muodostivat viestin toivosta ja rauhasta Eiffel-tornin edustalla Pariisin ilmastokokouksen yhteydessä 6. joulukuuta 2015.
Sadat ympäristöaktivistit muodostivat viestin toivosta ja rauhasta Eiffel-tornin edustalla Pariisin ilmastokokouksen yhteydessä 6. joulukuuta 2015. Kuva: Benoit Tessier / Reuters

Uusivuosi on ollut muinaisen Babylonian ja Rooman ajoista lähtien taitekohta, jolloin ihmiset hyvästelevät vanhan huonon itsensä ja toivottavat uuden alun tervetulleeksi. Jo neljä tuhatta vuotta sitten tehtiin uudenvuodenlupauksia – ja edelleenkin niitä tehdään, vaikka harva niistä johtaa pysyviin muutoksiin.

Jos arvata saa, Suomen rikotuin uudenvuodenlupaus on päätös pudottaa muutama kilo painoa. Ainakin Yhdysvalloissa kyseinen lupaus on tutkimusten mukaan rikotuimpien listan kärjessä.

Huonosti tuppaa käymään myös muunlaisille ruokavalion muutoksille tai kuntoilun aloittamiselle tai tupakoinnin lopettamiselle. Viimeistään juhannukseen mennessä mielessä ovat jo aivan muut asiat.

Muotiin ovatkin nousseet erilaiset lyhyet, mieluiten tammikuun kestävät kokeilut, joilla voi testata luonteensa lujuutta ja tehdä eräänlaisen kevytversion elämänmuutoksesta.

Tipaton tammikuu on jo tuttu juttu. Uutena rinnalle on noussut tammikuun vegaanihaaste, jolloin kuukauden ajan voi kokeilla ruokavaliota, jossa ei ole mitään eläinkunnan tuotteita. Vegaaniliitto järjestää tarvittaessa jopa henkilökohtaisen tutorin tsemppaamaan, jos linssit ja pavut alkavat tulla korvista.

Moni myös paastoaa tammikuussa, joka ei ainakaan sään puolesta ole paras kokeilukuukausi – päällimmäiseksi muistoksi saattaa nimittäin jäädä se, että koko ajan paleli. Paastoon liittyy kuitenkin vahvoja mielikuvia puhdistautumisesta, itsekurista ja turhasta kuonasta irtautumisesta. Tällainen symboliikka vetoaa vuoden alussa, kun mieli on joulun jäljiltä altis muutokselle.

Uudenvuodenlupauksia voi pitää turhina, mutta toisaalta ne kertovat rohkaisevasta optimismista. Ihminen ei lannistu vähästä, ei pety omaan lyhytjänteisyyteensä, vaan vuosi vuoden jälkeen uskoo yhä uudelleen itsensä kehittämisen mahdollisuuteen. Millainen olisikaan maailma, jossa kyynisyys voittaisi eikä kukaan enää viitsisi tehdä uudenvuodenlupauksia?

Lupausten neljä tuhatta vuotta vanha traditio kertoo myös ihmisen aivojen toimintatavasta. Ihminen saa asioita aikaan asettamalla uudenvuodenlupausten kaltaisia päämääriä ja pyrkimällä niitä kohti toisin kuin eläimet, jotka syöksähtelevät eri suuntiin vaistojensa varassa.

Johtamisoppaat kertovat, että yrityksen päämäärien ja strategian pitää olla selkeitä ja tarkasti muotoiltuja. Koko maailmaa ei pidä syleillä.

Sama pätee henkilökohtaisiin uudenvuodenlupauksiin. Aina voi luvata syödä terveellisemmin, mutta jos oikeasti haluaa pitää lupauksista kiinni, niitä ei kannata muotoilla kovin löyhästi. Täsmällisistä lupauksista on vaikeampi lipsua. Voi esimerkiksi miettiä, mikä nykyisessä ruokavaliossa on erityisen epäterveellistä ja pyrkiä ensin siitä eroon.

Päämäärien ominaisuus on myös se, että niitä kohti pyrkiminen lisää onnellisuutta. Jo pyrkiminen riittää – monestihan päämäärien saavuttaminen on antikliimaksi, hetki joka ei tunnukaan niin hienolta kuin on etukäteen kuvitellut.

Päämäärät pitävät meidät liikkeessä, ja siksi myöskään uudenvuodenlupaukset eivät ole turhia. Pienistä asioista voi lähteä käyntiin isoja muutoksia.

Siksi tämän vuoden lupauksia muotoillessa voi katsoa myös kauemmaksi kuin vain omaan napaan.

Tänä vuonna yksi ajankohtainen päämäärä olisi ainakin se, mistä Pariisissa sovittiin globaalisti joulukuussa, eli ilmastonmuutoksen hidastaminen. Sen voi viedä henkilökohtaiselle tasolle esimerkiksi lupaamalla suunnitella ostoksensa paremmin, jotta ylimääräistä ruokaa ei tarvitse heittää roskiin. Tai lupaamalla vähentää punaisen lihan käyttöä tai pyöräillä useammin työmatkansa. Tapoja on monia, ja lisää ideoita löytyy esimerkiksi HS:n tekemästä Päästökoneesta tai lukuisilta muilta nettisivuilta.

Turhan moni ajattelee, etteivät pienen kuluttajan pienet valinnat vaikuta mitään esimerkiksi sen rinnalla, että Kiina tai Intia jatkaa vielä vuosien ajan hiilen käyttöä energian tuotannossaan.

Valinnat ovat kuitenkin valtaa. Kulttuurin ja käyttäytymisen muutokset näkyvät ennen pitkää, ja ne voivat olla joskus myös hämmästyttävän nopeita. Sosiaalisen median avustuksella elämäntapamuutokset voivat levitä hetkessä yli rajojen ja vaikuttaa kansalaisten kautta yritysten ja valtioiden toimintaan. Parhaimmillaan uudenvuodenlupauksilla voi muuttaa itsensä lisäksi myös maailmaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat