Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Niinistön puhe keskittyi pakolaisiin ja kilpailukykyyn

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö osaa uudenvuodenpuheissaan keskittyä olennaiseen. Tämänvuotinen puhe keskittyi kahteen teemaan: maahanmuuttoon ja työmarkkinatilanteeseen.

Varsinaissuomalaiseen tapaansa Niinistö oli ilmaisussaan niukka, suorastaan karu. Tällä kertaa hän oli myös poikkeuksellisen suorasanainen.

Pakolaisuus ja maahanmuutto nousivat viimeistään kesällä koko EU:n laajuiseksi ongelmaksi. Suomeen on saapunut puolessa vuodessa yli 30 000 turvapaikanhakijaa Lähi-idästä ja Pohjois-Afrikasta.

Maailmalta olisi tulijoita loputtomasti, mutta Niinistön mukaan Suomen yhteiskunnan kantokyky on rajallinen. Siksi kannattaa keskittyä suurimmassa hädässä olevien eli vainon kohteeksi joutuneiden auttamiseen. Presidentti varoi kuitenkin visusti menemästä hallituksen tontille. Polttopulloiskuista hän käytti perinteistä nimitystä murhapoltto.

Maahanmuuttajilta Niinistö odottaa käyttäytymistä ”maassa maan tavalla”. ”Maahanmuutto ei koskaan voi tarkoittaa sitä, että keskeiset arvomme, demokratia, tasa-arvo ja ihmisoikeudet, kyseenalaistetaan”, hän linjasi.

Työmarkkinatoimijoita Niinistö kannusti sopuratkaisuun yksikkötyökustannusten alentamiseksi. Hän palasi vuoteen 2007, jolloin sekä puoluejohtajat että työmarkkinatoimijat luulivat talouden kasvavan ikuisuuksiin.

Vuoden 2007 vaalien alla valtiovarainministeriön virkamiehet puhuivat kestävyysvajeesta. Sdp:n, keskustan ja kokoomuksen puheissa se muuttui jakovaraksi, jonka suuruudesta käytiin kilpalaulantaa.

Saman vuoden syksyllä käynnistyi liittokohtainen työmarkkinakierros, jota sitäkin käytiin nousevin tarjouksin. Silloin sovittiin kahden vuoden palkankorotukset, jotka monen – myös Niinistön – mielestä ovat yhä osasyyllisiä hintakilpailukyvyn menettämiseen.

Niinistö kaipasi jonkinlaisia pelisääntöjä siitä, että mahdollinen yksikkötyökustannusten aleneminen käytetään työpaikkojen turvaamiseen. Hintakilpailukyvyn parantaminen ei hänen mukaansa voi merkitä vain voitonjakokyvyn parantamista, siis osinkojen kasvattamista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat