Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Syyrialaiset olivat vuoden kansakunta

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
JAMAL SAIDI
Syyrialaispakolaiset leikkivät lumisotaa Libanonissa tammikuun ensimmäisenä päivänä.
Syyrialaispakolaiset leikkivät lumisotaa Libanonissa tammikuun ensimmäisenä päivänä. Kuva: JAMAL SAIDI

Syyrialainen dokumenttielokuvien tekijä Naji Jerf ammuttiin kuoliaaksi viikko sitten Turkissa, lähellä Syyrian rajaa. Sen jälkeen, vuoden 2015 viimeisten päivien kuluessa, tapettiin todennäköisesti vielä yhteensä satoja muita syyrialaisia. Tarkkaa lukua ei ole.

Jerfin kohtalo on kuva tämän päivän Syyriasta. Sisällissodan alkuvaiheissa Jerfiä kidutettiin vankilassa, lukemattomien muiden presidentti Bashar al-Assadin hallituksen arvostelijoiden tavoin. Päästyään pakenemaan maasta hän ryhtyi dokumentoimaan terrorijärjestö Isisin raakuuksia. Kun hänet ammuttiin, hän oli pyrkimässä vaimonsa ja kahden lapsensa kanssa Turkista Ranskaan.

Jo miljoonien syyrialaisten kohtalona on ollut joutua sekä hallituksen että islamististen ääriryhmien uhreiksi Syyriassa, sen jälkeen elää edelleen väkivallan ulottuvilla lähialueen pakolaisleireissä ja lopulta kohdata yhä suurempia esteitä ja epäilyjä terrorismin tukemisesta Euroopassa.

Enemmän kuin yksikään yksittäinen henkilö tai valtio viime vuonna nousi esille yksi kansakunta, syyrialaiset. He olivat vuoden kansakunta.

Syyrialaiset olivat esillä, puhuttiin sitten sodasta, terrorismista, humanitaarisista katastrofeista, pakolaisista, EU:n tulevaisuudesta tai voimapolitiikasta.

Maailmassa, jossa uhriksi ilmoittautumisesta on tullut politiikan väline, syyrialaiset ovat todellisia ja moninkertaisia uhreja. He eivät tietenkään ole uhreina yksin.

Vuodenvaihteen alla Syyrian sodan lisäksi kerrottiin sotimisesta Afganistanissa, Irakissa ja Jemenissä. Niistä kaikista lähtee ihmisiä sotaa pakoon. Syyriassa pian viisi vuotta jatkuneen syöksykierteen pysäyttäminen edesauttaisi muidenkin sotien lopettamista.

Katastrofi saa mittasuhteet, kun katsoo, millainen Syyria oli ja mikä se on nyt.

Jo vuosikymmenten ajan Syyriassa on vallinnut al-Assadin perheen ja enimmäkseen alalaviittien vähemmistöön kuuluvan lähipiirin väkivaltainen diktatuuri. Myös Basharin isä Hafez käytti tykistöä omaa kansaansa vastaan. Syyria tarjosi turvapaikan palestiinalaisten ääriryhmille ja oli Israelin leppymättömin mutta myös vakain vihollinen.

Sen lisäksi Syyria oli kuitenkin myös monikulttuurinen ja -uskontoinen maa, jonka väestöryhmät elivät sovussa muutenkin kuin pakon edessä. Väestö oli keskimäärin melko koulutettua. Elinajan odote oli noin 70 vuotta.

Sodassa ehkä pahiten hävitetyssä Aleppon kaupungissa kristityillä ja muslimeilla, ja viime vuosisadan alussa myöskään juutalaisilla, ei ollut omia erillisiä asuinalueitaan. Aleppossa on ollut asutusta yhtäjaksoisesti yli 7 000 vuotta. Naji Jerf aloitti Isisin hirmutekojen dokumentoimisen juuri Aleppossa.

Paluuta sotaa edeltäneeseen Aleppoon ei ole, ei ainakaan vuosikymmeniin. Aiemmin yli kolmen miljoonan asukkaan kaupungin väestöstä suuri osa on paennut. Syyriassa on kaikkiaan jäljellä noin 18 miljoonaa ihmistä, kun väkiluku ennen sotaa oli noin 23 miljoonaa.

Syyriassa ei ole paluuta entiseen. Maa on hajalla. Kun sotaa ja terroria paenneet ihmiset pääsevät palaamaan kotiseuduilleen, kuten useimmat heistä haluavat tehdä, heidän pitää rakentaa Syyria kokonaan uudelleen.

Muu maailma ja erityisesti Eurooppa kantavat vastuuta siitä, mitä Syyriassa on tapahtunut ja mitä tapahtuu seuraavaksi. Päävastuu on syyrialaisilla itsellään, mutta he eivät selviä ilman apua pakomatkallaan, joka jatkuu vuonna 2016.

Katso vuoden päätapahtumat noin kahdessa minuutissa
Katso vuoden päätapahtumat noin kahdessa minuutissa
Vuosi 2015 ei jää historiaan rauhan vuotena. Terrori-iskut ja pakolaiskriisi koettelivat Eurooppaa, kotimaassa hallituskin kävi hajoamisen partalla. HSTV:n pariminuuttinen vuosikatsaus palauttaa mieliin kuluneen vuoden päätapahtumat. Toimittaja: Esa Juntunen, kuva: HSTV & Reuters, musiikki: Timbre & OnlyTheGhosts & Bronxio / Freesound.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat