Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ahvenanmaan puolustusta pitää harjoitella muualla

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Pitkin viime vuotta Suomessa syntyi pieniä keskustelupesäkkeitä Ahvenanmaan puolustusvelvoitteen merkityksestä. Keskustelu tyrehtyi erimielisyyksiin perusasioista.

Itsehallintoalueen kansainvälisen aseman muutoksen tarpeellisuudesta ei ole näköpiirissä yksimielisyyttä sen enempää Ahvenanmaan ja muun Suomen kesken kuin ulkovaltojenkaan kanssa.

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Charly Salonius-Pasternak kysyi runsas vuosi sitten (HS 29.12.2014) miten kävisi, jos Venäjä ottaisi itselleen joitakin Ahvenanmaan saaria. Historiantutkija Jukka Tarkka ehdotti heti perään, että Suomen pitäisi yksipuolisesti sanoutua irti Ahvenanmaan demilitarisoinnista, jonka Suomi vahvisti sopimuksella Neuvostoliiton kanssa vuonna 1940.

Kesällä tuore puolustusministeri Jussi Niinistö (ps) sanoi, että Ahvenanmaan puolustusta on syytä tarkastella, koska Itämeren tilanne on muuttunut. Presidentti Sauli Niinistö pysäytti keskustelun sanomalla elokuussa, että Ahvenanmaan tilanne ei ole muuttunut.

Loppuvuodesta kokeneet poliitikot ja diplomaatit yrittivät vielä viritellä keskustelua. Entinen europarlamentaarikko Henrik Lax (r) esitti Kansainliiton vuoden 1921 Ahvenanmaa-sopimuksen valvojavaltojen korvaamista EU:lla.

Muutoshankkeet perustuvat näkemykseen, että Venäjän arvaamaton toiminta muodostaa uusia uhkakuvia, joita pitää pystyä ennakoimaan yhdessä Ahvenanmaan hallintaelinten kanssa.

Ahvenanmaalla elää kuitenkin edelleen radikaalisti omaleimainen arvio, jossa uhka tulee Suomesta ja Venäjän konsulaatti Maarianhaminassa on yksi takuu kansainvälisissä sopimuksissa luvatulle demilitarisoinnille ja neutralisoinnille.

Ahvenanmaan puolustuksesta kannattaa kuulla kokeneita Puolustusvoimien edustajia. Heidän mukaansa Suomi ei laiminlyö valmiuttaan puolustaa Ahvenanmaan asemaa. Sitä ei voi harjoitella Ahvenanmaalla, mutta Suomi voi harjoitella sitä Turun saaristossa ja Ruotsi oman alueensa osalta Tukholman saaristossa.

Nykyistä parempi poliittinen dialogi olisi kuitenkin paikallaan. Rakentavia ehdotuksia kannattaa tehdä ja kuunnella.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat