Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Liberalismin tympeydestä

Pääkirjoitus
 
Pekka Hakala Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Moskovan-kirjeenvaihtaja.

Olin 12 vuotta sitten Volgogradissa seuraamassa Venäjän valmistautumista joulukuun 2003 parlamenttivaaleihin.

”En voi ymmärtää, miten joku voi äänestää mitään muuta puoluetta kuin Jablokoa”, paikallinen avustajani Jelena parahti kierreltyämme muutaman päivän aistimassa poliittisia tunnelmia. Ne alkoivat jo heijastella nykyistä, henkistä piiritystilaa.

Venäjän liberaalipuolue Jabloko jäi noissa vaaleissa viiden prosentin äänikynnyksen alle ja sai duumaan neljä edustajaa henkilövaalilistoilta. Runsaat 2,6 miljoonaa venäläistä ajatteli vielä kuten Jelena, ja tuohon se riitti.

Samoissa vaaleissa syntyi se Venäjän parlamentin puoluerakenne, joka siellä on nytkin: valtapuolue Yhtenäinen Venäjä ja kolmen apupuolueen komppiryhmä. Jablokon entinen nokkamies Grigori Javlinski, 63, mököttää nykyisin Pietarin valtuustossa.

Vika ei välttämättä ole Javlinskin eikä erityisesti kenenkään muunkaan venäläisen. Viittaan Helsingin Sanomien suuromistajan, ministeri Eljas Erkon (1895–1965) elämäkertaan. Kirjasta paljastuvat Erkon tunnelmat sotavuoden 1943 ensimmäisenä päivänä, kun hän oli päättänyt kirjoittaa HS:n nimen alle määritelmän Riippumaton sanomalehti.

Lehden tuolloin edustamaa liberaalia edistyspuoluetta Erkko luonnehti tuttavalleen seuraavasti: ”Aivan olematon puolue, ei niillä ole linjaa eikä toimintaa.” Edistyspuolueen seuraaja liberaali kansanpuolue kärsi murskatappion 1979 ja liittyi kolme vuotta myöhemmin keskustapuolueen jäsenjärjestöksi.

Jotta linja olisi, pitäisi tietää, mitä liberalismi on. Ehkä se on ajatus maksimoida ihmiskunnan vapauksien summa?

Näin arvioiden liberalismista ei tosiaan ole oikein mihinkään. Siitä puuttuu edunvalvonnan elementti, koska se edustaa liian laajaa intressiryhmää, koko ihmiskuntaa. Vihreiden ongelma on vielä pahempi, koska edustettuna on ihmiskunnan lisäksi myös kasvi- ja eläinkunta.

Nyky-Venäjällä liberalismi on rajoittunut tarkoittamaan homosuhteiden hyväksymistä, eikä sillä juuri ole kannatusta. En silti ihmettelisi, vaikka aate kokisi vielä venäläisen renessanssin ja ilmestyisi politiikan marginaaliin jossain omaperäisessä, läntiselle liberaalille lähes tunnistamattomassa muodossa. Vaikkapa tolstoilaisena, uskonnollisena anarkismina, joku Ilmari Kiannon tapaan höyrähtänyt nero keulakuvanaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat